Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. November 16. 11:26, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nem meglepő, hogy vagyonokat költünk gyógyszerre

Nem meglepő, hogy vagyonokat költünk gyógyszerre

Pirulára igen, egészségügyre nem - Sokat járunk orvoshoz, még többet költünk gyógyszerre – évente majd’ 150 ezer forintot.

Az OECD huszonkilenc tagállamát vizsgálta, Magyarország pedig az élen végzett e tekintetben.

Gyógyszerre költött összeg évente (dollár/fő) - Forrás: OECD, Portfolio

Nálunk többet – a nemzeti össztermék, a GDP arányában – ugyanis csak a görögök költenek medicinákra. Sőt ennél az összegnél csak kevéssel több az összes tagállam átlaga a gyógyszerköltést illetően. A GDP 2,2 százalékát hagyjuk évente a patikákban. A nemzeti össztermék két százalékát csak Görögországban, Japánban, Szlovákiában és nálunk érte el a gyógyszerköltés összege.

Legtöbbet egyébként az Egyesült Államok lakói költenek tablettákra és különböző gyógyhatású szerekre, míg az észtek vagy a lengyelek ritkábban járnak, és kisebb összegeket hagynak a patikákban. Az OECD jelentéséből az is kiderül, hogy mennyit segít az állam, és mennyit kell zsebből fizetnünk: nálunk 43 százalékát teszi ki a kiskereskedelmi fogyasztásnak az állami támogatás, míg például a lengyeleknél 32 százalék ez az arány.

Nem meglepő egyébként, hogy ilyen sok pénzt hagyunk a gyógyszertárakban, a tanulmány megemlíti: még mindig átlagon aluli a magyarok egészségügyi helyzete – elég csak a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás társadalmi méreteire gondolnunk.

És míg gyógyszerre vagyonokat költünk, addig az egészségügyre szinte alig: a költségvetés kiadásainak körülbelül 10 százalékát. A legkevesebbet a vizsgált országok között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.