Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Május 14. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: HVG

Nem lehetetlen női munkavállalóként feljebb lépni a ranglétrán

Nem lehetetlen női munkavállalóként feljebb lépni a ranglétrán

Egyre erőteljesebben kopogtatják az „üvegplafont” hazánkban és nemzetközi szinten is a női munkavállalók, azonban a jelentős áttörés továbbra is várat magára.

Bíztató, hogy Magyarország az egyik éllovasa az esélyegyenlőség megteremtésének, de még mindig megdöbbentő, hogy milyen különbségekre lehetünk figyelmesek. A tudatosan tervező nők lehetőségei folyamatosan növekednek, de hol tart most a folyamat?

A hetvenes évek óta él a köztudatban az ún. "üvegplafon- szindróma" fogalma, amely szerint a nőket akadályozzák a vezetői ambícióik elérésében. A feltételezés nem alaptalan, azonban a kérdés sokkal összetettebb, mint azt elsőre gondolhatnánk.

Nem merünk csúcsot támadni

Mindenki másban méri a sikerességet. Van olyan, aki a szakmai vagy anyagi megbecsülést, más a vezetői pozíciót tartja elismerésnek a céljaihoz vezető úton. A karrierépítés során azonban ahhoz, hogy a várt visszacsatolásokat megkapjuk, sok kihívással kell megküzdenünk. Egy nő esetében például a szocializáció, társadalmi sztereotípiák és az ehhez kapcsolódó pszichológiai nyomás mind megnehezítik a határok átlépést. Talán nem is gondolnánk, de az ezekből fakadó önbizalomhiány vagy önértékelésbeli problémák ugyancsak gátjai a sikeres karrierépítésnek.

Jelentős különbségekkel is Magyarország az élen

Az eltéréseket legkönnyebben a fizetésekkel kapcsolatban lehet nyomon követni. A Jobline Női Karriernap kapcsán elkészített felmérés eredményeiből az derül ki, hogy a nők 54%-a tapasztalta már meg, hogy férfi kollégáikkal szemben negatív megkülönböztetés érte őket. Vajon ez európai viszonylatban soknak vagy kevésnek számít? Egy friss, nemzetközi kutatás azt mutatja, hogy az elégedetlenségük nem alaptan, ugyanakkor érdemes látni, hogy máshol sem jobb a helyzet. Sőt! Minden szempont egyforma súlyozásával Magyarország az 5. legjobb hely a dolgozó nők számára a 34 államot tömörítő szervezet tagjai közül. A nemzetközi adatok szerint a nők és férfiak fizetésének különbségei hazánkban a legkisebbek. Hogy ez mit is jelent számokban? A fizetesek.hu adatai alapján területenként lebontva eltérőek a különbségek a nemek juttatásai között. Az eredmények a rangsor tekintetében még inkább megdöbbentőek. Míg az adminisztratív munkát végzőknél mindössze 2% az eltérés, az értékesítés területén illetve a bankszektorban egy férfi 23%-kal több pénzt vihet haza, mint egy nő. A szakmai tapasztalattal és iskolai végzettséggel rendelkezők arányainál a szakadék még ennél is magasabb. Egy főiskolai diplomával rendelkező férfi átlagosan 100 000 Ft-tal többet kap, mint egy azonos képesítéssel rendelkező női munkavállaló. A különbséget tehát nem lehet lesöpörni az asztalról. Felmerül a kérdés, amelyik ország a lista végén kullog, ott mekkora lehet a különbség?

Változó életszakaszok

Egy bizonyos pozíció elérése vagy anyagi feltételek kivívása így is hosszú évek munkájának eredménye. Azonban a nehézségek nem érnek itt véget. A nők rendszerint ekkor kerülnek igazán nagy dilemma elé, amikor aktuálissá válik a gyermekvállalás kérdése is. A családalapítás sokszor sajnos nemcsak hogy lassítja, de meg is akadályozhatja a szakmai továbblépést. A május 21-én megrendezésre kerülő Női Karriernap kapcsán elvégzett felmérésből kiderül, hogy 5 válaszadóból átlagosan 2 élte már meg időszakosan a család/karrier egyensúlyának megbomlását, sokan több periódusban is (és akár mindkét irányban is). Az ilyen időszakok kétharmadában a karrier hanyagolódott, egyharmadában pedig a család szükségletei szorultak háttérbe. Mit tehet azért, hogy ki tudja alakítani az egészséges összhangot?

Első lépésként regisztráljon, és jöjjön el Női Karriernapra, ahol a lehetőségekről személyesen beszélgethet a cégek képviselőivel, továbbá fejlesztheti készségeit a vonzó pozíciók elnyerése érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA