Városlista
2023. január 28, szombat - Károly,

Hírek

2022. November 29. 08:26, kedd | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Nem lehet elodázni a vízlépcső megépítését Csongrádon

Nem lehet elodázni a vízlépcső megépítését Csongrádon

A vízlépcső kérdése, Bokros önállósága és a közterületek állapota is felmerült a legutóbbi városi közmeghallgatáson.

A duzzasztó valószínűleg megépül, a bokrosi városrész azonban Csongrád része - számolt be a delmagyar.hu internetes hírportál az elhangzottakról.

A közmeghallgatáson az egyik kiemelt témája a bokrosi vízlépcső kérdése volt. A kérdést Vincze László egykori országgyűlési képviselő, a város Pro Urbe-díjasa vetette fel.

– Ez már nagyon régi „sláger”, régóta húzódik, hogy Bokros határában megépülhessen a vízlépcső. Ezzel kapcsolatban történhetnek előrelépések: az aszály és az energiaválság azt hozza magával, hogy meg kell épülnie a vízlépcsőnek. Víz nélkül nincs mezőgazdasági hatékonyság aszály idején, emellett a vízlépcső az energia-ellátás szempontjából is jelentős lehet – fogalmazott Vincze László.

A volt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ragaszkodni kell hozzá, hogy a műtárgy az eredeti, bokrosi helyszínen létesüljön, ne pedig a Körös-torok alatt. Ehhez csatlakozott Bedő Tamás polgármester is.

– Csongrád város önkormányzata kizárólag a csongrád-bokrosi megvalósítást tudja támogatni, ez világos és egyértelmű, ez nem lehet vita kérdése – szögezte le a polgármester.

– Még egy ilyen aszályt a térség, de az ország sem bír ki, ezért szükség van a vízlépcsőre. A kérdés már döntési szakba került, a duzzasztó megépülhet. Ezt már nem lehet elodázni, remélem hamarosan döntés születik az ügyben és néhány éven belül ez a mű megvalósulhat. A vízlépcső hozzájárulhat az energiatermeléshez, az öntözéshez, az ökológiai gazdálkodáshoz és általában a vízszintszabályozáshoz úgy, hogy a Körös-torok továbbra is élvezhető marad – közölte Bedő Tamás.

Deák József, a helyi környezetvédők elnöke a közterületek állapota mellett az Ellés-monostorért is szót emelt, kérése szerint jó lenne, ha szilárd burkolatú út vagy kerékpárút vezetne a turisztikai látványossághoz.

Balogh János azt a kérdését vetette fel, hogy Bokros városrész vagy település.

– Ahhoz, hogy azokat a szolgáltatásokat szeretném igénybe venni, mint a csongrádiak, ahhoz nekem 12 kilométert kell kocsikáznom – jegyezte meg.

Válaszában Bedő Tamás elmondta, nem mondható, hogy Csongrád elfordult Bokrostól, hiszen az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések történtek. Ilyen a szennyvízhálózat kiépítése, útfelújítások, a Művelődési Ház és a játszótér felújítása.

(Forrás: delmagyar.hu / Képek: Majzik Attila)

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 20:27, péntek | Helyi

Szalagavató ünnepséget rendeztek a Mezgében

A Déli ASZC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola január 27-én tartotta szalagavató ünnepségét az intézmény tornacsarnokában.

2023. Január 27. 10:22, péntek | Helyi

Természettudományi versenyen jeleskedtek a Batthyány iskola tanulói

2023. január 13-án került megrendezésre a Batthyány Lajos Általános Iskolában az Országos Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulója.

2023. Január 26. 14:33, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2023. Január 24. 14:27, kedd | Helyi

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program.