Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Június 04. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Nem lehet betelni vele - Cseresznyés receptek

Nem lehet betelni vele - Cseresznyés receptek

Ha májusban nem lett volna elég a cseresznyézésből, júniusban tovább folytatja diadalmenetét ez a finom, piros gyümölcs.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy óriási mennyiséget tudsz felhalmozni belőle, mert mondjuk a család nem falja fel azonnal, vagy nehezen elapasztható a cseresznyeforrásod, érdemes tovább görgetned!

Ha meguntátok (lehetetlen!) nyersen, készíts az édes, piros bogyókból valami finomat akár ma délutánra, akár további sok délutánra!:-) Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas isteni cseresznyés receptek következnek!

Cseresznyés finomság…

... ma délutánra: cseresznyés felfújt

Hozzávalók:

  • 1 adag cseresznye, kimagozva
  • 3 dl tej
  • kb.20 dkg szikkadt zsemle
  • 2 db tojás
  • 5 dkg lágy vaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg cukor
  • 4 csepp keserűmandula-aroma
  • vaj, zsemlemorzsa

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és egy szitában hagyjuk lecsöpögni. A zsemlét apró darabkákra tépjük, megöntözzük a tejjel és állni hagyjuk, amíg az összes folyadékot fel nem szívja. Egy hőálló edényt vajjal kikenünk és zsemlemorzsával megszórjuk. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a beáztatott zsemlével, vajjal, vaníliás cukorral, sütőporral, cukorral és egy kevés olajjal simára keverjük. Ha kész, óvatosan beleforgatjuk a tojások habját és a cseresznyét. Az egészet a kikent hőálló tálba tesszük, és 200 ⁰C-ra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük. Ha kész, porcukorral meghintve tálaljuk, de készíthetünk hozzá vaníliasodót is! A lényeg, hogy még melegen szervírozzuk!

... több délutánra: pikáns cseresznyelekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg cseresznye
  • 1 csomag étkezési citromsav (kb. 5 gramm)
  • 1 csomag 2:1-es zselésítő cukor
  • 0,6 dl amaretto likőr (20%)

A cseresznyét kimagozzuk, és félbe vágjuk. Egy edényben a citromsavval és a cukorral összekeverjük. Nagyjából 2 órát állni hagyjuk, aztán feltesszük főni – nagyjából 4-5 percig hagyjuk, hogy forrjon, közben megkeverjük. Ha levettük a tűzről, hozzáöntjük a mandulalikőrt és összekeverjük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk és körülbelül 20 percig a tetejére fordítva állni hagyjuk.

Címkék: cseresznye, felfujt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok