Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Szeptember 22. 11:24, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Nem kell semmit komolyan venni

Nem kell semmit komolyan venni

Ezt vallja Mezei István Áronné Franciska néni, aki a napokban töltötte be 90. életévét.

Franciska nénit a kivételes ünnep alkalmából városvezetésünk nevében Csányi József polgármester, Balla László alpolgármester és a körzet önkormányzati képviselője Bense Zoltán kereste fel otthonában szeptember 22-én, hogy virágcsokrokkal és miniszterelnökünk kézjegyével ellátott oklevéllel köszöntse fel.

Franciska néni örömmel fogadta a kedves vendégeket leánya és unokája társaságában. Szeme sarkában végig ott csillogott a cinkos mosoly, mikor pedig egy-egy ismerőst említettek neki vendégei, nevetve mesélte azokat a történeteket, melyek eszébe jutottak az illetőről. Életkora hihetetlennek tűnt mindannyiunk szemében, látva sugárzó személyiségét, fiatalos lendületét és azt az óriási tenni akarást, mely végigkísérte egész életét.

Franciska néni polgári családból származik, édesapja harangozó volt az Újtemplomban, innen is ered kötődése a valláshoz. Többször említette, hogy „A jó Isten segítségével”, „Hála a Jó Istennek” és amikor arról beszélt, hogy leesett a létráról, akkor is úgy fogalmazott „Szűz Mária kötényébe estem, mint mindig.” Persze ezeket is mind-mind nevetve mesélte, hiszen véleménye szerint a baj és a rossz akkor is megtörténik, ha szomorúak vagyunk és akkor is, ha jókedvűek. Nem jobb, ha nevetve fogadunk mindent és utána is csak a jóra gondolunk és nevetünk az egészen?

- Nem szabad semmit komolyan venni! – vágta rá rögtön a választ arra, hogy miképp sikerült a fiatalságát megőrizni ilyen hosszú ideig. Őt nézve valóban érdemes megpróbálkoznunk ezzel. Pedig Franciska néninek nem volt könnyű élete. Édesanyját három évesen veszítette el, ezt követően édesapja nevelte egyedül. 6 elemi iskola után 4 év polgárit végzett el az apácáknál zárdában, ami érettségit jelentett. Itt nagyon szigorúan nevelték őket.

Franciska néni 17 évesen a Molnár könyvkötőnél dolgozott a főutcán, majd ezt követően került a vendéglátásba. Időközben férjhez ment és a házasságukból egy leánygyermekük született, aki később két unokával ajándékozta meg Franciska nénit. Már ők is felnőttek, egyikük kutatóintézetben, a másik pedig a Móra Ferenc Művelődési Központban dolgozik.

Franciska néni először a Takács-féle vendéglátóban kezdett felszolgálóként, utána a Kiskunsági étteremben dolgozott. Közben tanult és szakoktatói vizsgát tett. Szakszervezeti tag is volt. Számos neves művésszel volt munkakapcsolata és mondhatjuk úgy, hogy kortársai közül „mindenki ismeri Őt Félegyházán”.

Franciska néni a Csillag Vendéglőből ment nyugdíjba, amelyet 36 évig vezetett. Hatalmas szervezői képessége azóta is megmaradt és a mai napig nagyon szeret sütni és főzni.

Kívánunk mi is Neki még nagyon sok boldogságot és egészségben, szerettei körében eltöltött éveket!

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.