Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Február 23. 16:37, hétfő | Életmód
Forrás: hazipatika.com

Nem kell lenyelni, elég feldugni...

Nem kell lenyelni, elég feldugni...

Kúp vagy kenőcs?
Melyiket használjuk az aranyérre?

Miért szenvedjünk, ha nem muszáj? Az aranyér elleni készítmények enyhítik a fájdalmat, csökkentik a viszketést és az irritációt és a gyulladás ellen is hatékonyak. Miben különböznek mégis és melyiket érdemes választani?

Kenőcs és kúp - a legfontosabb különbségek A gyógyszertárakban gyakran ugyanolyan hatóanyagú és ugyanolyan hatékony termékeket lehet kapni, csak más formulával. Az aranyér kezelésére általában végbélkenőcsöt vagy -kúpot szokták ajánlani. Az aranyér kezelésére szolgáló kenőcsök általában sűrűk, nehezek, nem szívódnak be olyan gyorsan, hosszabb ideig maradnak a bőr felületén.

A végbélkúpok ugyanolyan egyadagos gyógyszerek, mint a tabletták, kapszulák. Felnőttek esetén ritkán, leginkább hányás esetén alkalmazzák őket láz- és fájdalomcsillapításra, mert ez esetben a gyomor-bélrendszerből a gyógyszer nem tud felszívódni. További előnye, hogy a vastagbélből felszívódó hatóanyag gyorsan eljut a véráramba (mivel kimarad a máj, ami az elsődleges méregtelenítő és lebontó szervünk). Aranyér kezelésére kiválóan alkalmasak, hiszen pontosan ott hatnak, ahol arra szükség van. Az aranyér kezelésére szolgáló kúpokat úgy formulálják, hogy a hatóanyag lehetőleg ne szívódjon fel belőle, hiszen ez esetben éppen hogy helyi hatás kialakulására van szükség. Tartalmazhatnak helyi érzéstelenítő, illetve gyulladáscsökkentő hatóanyagot is, melyek így helyben alkalmazva kevesebb mellékhatást okoznak, és nem terhelik a szervezetet.

Mitől függ, hogy melyiket használjuk?
A legfontosabb annak felmérése, hogy milyen stádiumú, állapotú az aranyér - ehhez nem mindig elegendő az öndiagnózis, előfordulhat, hogy szakorvosi vizsgálatra is szükség van. Minél kevésbé súlyos a betegség, annál "könnyedebb" szerrel érdemes kezdeni. Természetesen akár kenőcsöt, akár kúpot használunk, az életmódunkon, elsősorban a táplálkozásunkon is változtatni kell. Önmagában a gyógyszerektől nem remélhetjük a betegség elmúlását.

A kúpok inkább a belső aranyerek, míg a kenőcsök a kitüremkedő aranyerek kezelésére használhatók. Ez utóbbi a gyulladt, vérrögöt is tartalmazó csomók esetén is hatékonyak, míg azonban a kúpot teljesen felesleges ilyen esetben használni, hiszen az elváltozás a végbélnyíláson kívül van. A felhelyezett kúp pedig 2-3 cm magasan kezd hatni. A gyulladt részeken áterőltetni pedig igen fájdalmas is lehet.

Ami enyhülést hoz
A kenőcsök és kúpok hatóanyagai enyhülést nyújtanak az aranyérbetegség legkellemetlenebb tüneteivel szemben. Enyhébb esetekben így akár önmagukban is elegendők lehetne a problémák megoldására. Általában hámosító, gyulladást és irritációt csökkentő, fájdalomcsillapító vagy érzéstelenítő, illetve antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak, melyek enyhítik az égő, viszkető érzéseket.

Ezeknek - és az életmód megváltoztatásának - köszönhetően az aranyérbetegség tünetei rövid időn belül csökkennek, illetve teljesen el is múlhatnak.

Azonban ha az állapotunk romlását vagy a javulás elmaradását tapasztaljuk, esetleg vérezni kezd az aranyér és a fájdalom sem csökken, mindenképpen keressünk fel egy szakorvost! Az előrehaladott állapotú aranyér otthon ugyanis már nem kezelhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.