Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 26. 09:06, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Nem igaz, hogy az elhízás a gyengeség jele

Nem igaz, hogy az elhízás a gyengeség jele

Nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást, a megszégyenítés pedig gyakran csak ront a helyzeten - állapította meg egy új brit tanulmány.

A Brit Pszichológiai Társaság kutatása alapján Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya. Ez azt jelenti, hogy négy brit felnőttből immár egy elhízott, összességében pedig majdnem kétharmaduk küzd súlyproblémákkal. A növekedés azonban nem magyarázható a motiváció hirtelen elvesztésével, az ok ennél sokkal bonyolultabb. "Nem lehet egyszerűen az egyén akaraterejének a hiányára fogni" - állítja a friss kutatás.

Mi áll a háttérben valójában?
"Azoknál a legvalószínűbb az egészségtelen testsúly kialakulása, akiknél nagy azelhízásgenetikai kockázata, valamint akik olyan társadalmi, iskolai és munkakörnyezetben élnek, amely elősegíti a túlevést és a mozgásszegény életmódot" - írták a kutatók. Az elhízás kialakulásában nagy szerepet játszanak a gyerekkori traumák is: a túlsúlyuk miatt szakembert felkeresők majdnem fele számolt be nehéz gyerekévekről.

A kutatók felhívták arra is a figyelmet, hogy ha a kampányok és az egészségügyi szakemberek megszégyenítik az embert a testsúlya miatt, az gyakran még több evéshez és hízáshoz vezet. James Corden angol komikus színész ezt így fogalmazta meg korábban egy Twitter-posztban: "Ha a csúfolás bárkit rávenne arra, hogy lefogyjon, akkor nem lennének kövér gyerekek az iskolákban".

Mi a megoldás?
"A pszichológusok segíthetnek az egészségügyi szakembereknek az elhízásról való hatékonyabb kommunikáció elsajátításában. Ha az elhízást könnyű lenne gyógyítani, akkor mi nem lennénk itt, és nem írtuk volna meg ezt a tanulmányt. Akármekkora az akaraterő, ha az ember nem jut a megfelelő élelemhez és az életkezdés kedvező feltételeihez, akkor nehéz lesz" - mondta Angel Chater, a tanulmány szerzője, a Bedfordshire-i Egyetem egészségpszichológusa.

A tudósok szerint úgy kell megközelíteni a kérdést, ahogy a dohányzásét. "A kormány évtizedeken át minden szinten folytatta a kampányt az egyes dohányosoknak nyújtott segítségtől a politikai döntésekig. Mára látható, hogy jelentősen csökkent a dohányosok és a dohányzás miatti megbetegedések aránya is" - magyarázta Sarb Bajwa, a Brit Pszichológiai Társaság igazgatója. A pszichológusok rendelkeznek a tudással és a tapasztalattal, hogy segítsenek az ellátórendszernek az elhízás hasonlóan hatékony gyógyításában - tette hozzá. A kutatók azonban nem támogatják, hogy az elhízást betegségnek minősítsék. Úgy vélik, ezzel elterelnék a figyelmet arról, hogy a viselkedésen sikerrel lehet változtatni.

Címkék: elhízás, túlsúly

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.