Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Augusztus 16. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI | Fotó: Wikipedia

Nem hagyta jóvá az egyházi kárpótlást a cseh parlament felsőháza

Nem hagyta jóvá az egyházi kárpótlást a cseh parlament felsőháza

Elutasította az egyházi kárpótlásról szóló, a jobbközép kormány által előterjesztett törvényjavaslatot szerdán a cseh parlament felsőháza.

Tekintettel arra, hogy a 81 tagú felsőházban többségük van a szociáldemokratáknak, a szenátus döntése várható volt. A szociáldemokratákat a kommunisták és a Közügyek párt szenátorai is támogatták. A szavazásban részt vevő 77 szenátor közül 43-an szavaztak nemmel a törvényjavaslatra.
A szenátus döntése következtében a sokat vitatott és komoly társadalmi vitát kiváltó jogszabály szeptemberben újra a képviselőház elé kerül. A 200 tagú parlamenti alsóházban a kormányoldalnak a szenátus döntésének felülvizsgálatához legalább 101 támogató szavazatra lesz szüksége.
"Nem az egyházak, és nem az egyházi kárpótlás ellen vagyunk. A kormány által kidolgozott törvényjavaslatot, és a kárpótlás mértékét ellenezzük. Új tárgyalásokat javaslunk" - jelentette ki az egész napos rendkívül indulatos és éles vita után Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke.
Milan Stech, a szenátus szociáldemokrata elnöke újságíróknak elmondta: amennyiben a képviselőház szeptemberben felülvizsgálja a felsőház döntését, tehát az egyházi kárpótlás átmegy a parlamenten, akkor a jogszabályt a CSSD választási győzelme és kormányalakítása esetén újra előveszi, új tárgyalásokat kezdeményez róla az egyházakkal, és módosítani fogja azt.
A Petr Necas vezette kormány és az országban működő 17 egyház képviselői tavaly nyáron egyeztek meg abban, hogy az egyházak visszakapják a szocialista rendszer idején államosított egykori vagyonuk 56 százalékát - erdőket, termőföldeket, halastavakat, épületeket -, amelynek becsült mai értéke 75 milliárd korona, azaz több mint 750 milliárd forint. A fennmaradó részért az állam 59 milliárd koronát fizet ki kárpótlásként 2030-ig. Az inflációt is figyelembe véve a végösszeg várhatóan 78,9 milliárd és 96,24 milliárd korona között lesz - állítják a felek. 2030-tól viszont megszűnne az egyházak állami támogatása, ami évente több milliárd koronára rúg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.