Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Szeptember 19. 13:52, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Nem fél többé a macskától a toxoplazmával fertőzött egér

Nem fél többé a macskától a toxoplazmával fertőzött egér

Nem fél többé a macskától a toxoplazmával fertőzött egér, még azután sem, hogy meggyógyult. Az egysejtű élősködő tehát maradandó agyi elváltozást okozhat - derült ki amerikai kutatók kísérleteiből.

Az egér születésétől fogva retteg a macskától, ám ha a Toxoplasma gondii nevű parazita megfertőzi, elveszíti a vele született félelmet - ezt eddig is tudták a kutatók. Új fejlemény azonban, hogy ez a viselkedési zavar akkor is megmarad, ha a kórokozó már eltűnt az állat szervezetéből - írta a BBC hírportálja a PLoS ONE című szaklapban ismertetett kísérletről.
A kaliforniai Berkeley egyetem Wendy Ingram vezette kutatócsoportja azt vizsgálta meg, hogy reagálnak az egerek a hiúz vizeletére. A macskafélék jellemzően a vizeletükkel jelölik meg a területüket, ezek a nyomok pedig segítenek az egereknek, hogy ne tévedjenek olyan vidékre, ahol ragadozók ólálkodhatnak. Azok az állatok, amelyeket nem fertőztek meg toxoplazmával, irtózva fordultak el, mikor a hiúzszagot megérezték, a fertőzöttek ellenben zavartalanul sétáltak át a vizelettel jelölt teszthelyen.
"Figyelemre méltó, hogy az egerek viselkedésének gyökeres megváltozását akkor is tapasztaltuk, amikor az élősködőt nagyrészt vagy teljesen kiirtottuk a szervezetükből. Egy múló fertőzés feltehetően maradandó változást okozott a gazdaszervezetben, ennek pedig a fertőző betegségek kutatása szempontjából óriási jelentősége lehet" - hangsúlyozta Ingram.
A rágcsálók általában úgy kapják el az élősködő okozta betegséget, a toxoplazmózist, hogy toxoplazmát tartalmazó macskaürüléket fogyasztanak. Testükbe kerülve a parazita minden szervükbe, az agyukba is beférkőzik.
A fertőzés emberre is veszélyes, becslések szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 350 ezren kapják el a toxoplazmózist, amely várandósság alatt súlyos szövődményeket, vetélést is okozhat. Az állapotos nőket régóta intik arra, hogy ne nyúljanak a macskaalomhoz, mert az egysejtű az ürülékkel terjed. A macskatartó kismamák toxolpazma-szűrésen vehetnek részt, amely kimutatja, van-e vérükben ellenanyag, azaz átestek-e már a fertőzésen. A kórokozó a várandósok mellett azokat is veszélyezteti, akiknek meggyengült az immunrendszerük.
Korábban a kutatók már a személyiségzavaros betegek - például skizofréniások - hangulatingadozásaival is összefüggésbe hozták az említett parazitát.
"Akinek baktériumfertőzése van, jellemzően orvoshoz megy, antibiotikumot kap és a fertőzés elmúltával azt várja, minden tünet megszűnjön. Kísérletünk azt bizonyította, hogy a parazita semmilyen szemmel látható kárt nem okozott, az egér idegrendszerében mégis jelentős és maradandó változás történt" - magyarázta a kutatás vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.