Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 14. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: MTI

Nem erősségünk az elsősegélynyújtás

Nem erősségünk az elsősegélynyújtás

Hirtelen rosszullét, eszméletvesztés, gyenge életfunkciók. Sokan nem mernek segíteni, ha ilyet látnak a környezetükben. Egy felmérés során a megkérdezettek csak valamivel több mint egyharmada tudott pontos választ adni azzal kapcsolatban, mit kell tenni egy olyan beteggel, akinek leállt a szíve. Pedig vészhelyzetben az első néhány perc, amíg kiérkezik a mentő, rengeteget számít.

Továbbra sem erősségünk az elsősegélynyújtás. Egy korábbi teszt is felemás eredményeket hozott, amely során teljesen hétköznapi szituációkról kérdeztek ezer embert. Miközben tudjuk, hogy mi a teendő egy szemsérülés esetén, az újraélesztés alapjaival sem vagyunk tisztában.

Egy felmérés során a megkérdezettek csak valamivel több mint egyharmada tudott pontos választ adni azzal kapcsolatban, mit kell tenni egy olyan beteggel, akinek leállt a szíve. A vizsgálatok évről évre azt mutatják, nem nagyon merünk, vagy nem nagyon tudunk segíteni. A szakemberek szerint addig kellene eljutni, hogy minél többen merjék alkalmazni az elsősegélynyújtás ismereteket az utcán, otthon vagy a munkahelyen. Akár egy munkahelyi, szervezett, laikus oktatásnak is nagy haszna van. Amíg a mentőszolgálat kiér a helyszínre, olyan ellátást kaphat a beteg, amely a későbbi életkilátásait pozitívan befolyásolhatja, mondta Szedlák Balázs aneszteziológus főorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hozzátette: nem feltétlenül kell egészségügyi végzettség ahhoz, hogy valaki segíteni tudjon egy bajba jutott betegen. Nem is kell teljes újraélesztés, elég a mellkas kompressziókat alkalmazni az első 14-15 percben, s ez már statisztikailag kimutatható pozitív eredményt hoz. Néhány évvel ezelőtt egy nemzetközi egészségügyi kampányban a Bee Gees Stayin’ Alive című dalát használták, hogy megmutassák, milyen ritmusban kell alkalmazni a mellkas kompressziót egy olyan betegnél, akinek leállt a szíve.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a beérkező segélyhívást fogadó mentésirányítók telefonon keresztül lépésről lépésre instruálják a helyszínen lévő elsősegélynyújtót, elmondják neki, mit kell tennie. A szív- és érrendszeri problémák Magyarországon a vezető halálokok közé tartoznak, mégis sokan attól félnek, hogy valamit rosszul csinálnak, pedig ha közvetlen életveszélyről van szó, a legrosszabb, amit tehetünk, hogy nem csinálunk semmit, ehhez képest mindennel csak javíthatunk a beteg állapotán. Ha valaki egy újraélesztésnél a jogi következményektől tart, gondoljon arra, hogy amikor elkezdi az újraélesztést, éppen egy halott ember fekszik előtte, ehhez képest már csak esélyt adhat az új életre, tanácsolta Győrfi Pál, aki hozzátette: egyetlen olyan perről sem tud, hogy valaki azért került volna Magyarországon bíróság elé, mert valamit nem szakszerűen tett az életmentés során.

Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője tapasztalata szerint a tanfolyamaikon résztvevők, akik találkoztak már olyan esettel, ahol életmentésre volt szükség, nagyon motiváltak, és szeretnének minél több mindent megtanulni. A legtöbbek számára az elsősegély új ismeret, de némi fejlődés azért tapasztalható, a gyerekek és a pedagógusok felkészültsége és érdeklődése az elmúlt évekhez képest valamelyest javul, tette hozzá a Vöröskereszt szakembere. Az elsősegélynyújtás oktatásának speciális módszertana van, nem elég, ha valaki látja, hogyan kell csinálni, a mozdulatok megtanítása mellett az adott szituációban jellemző lelkiállapot megteremtése is fontos, magyarázta Kovács Dávid.

Az elmúlt években nagyon sok cég szerzett be defibrillátort. A használata nagyon egyszerű, mert a készülék írásban és szóban is instrukciókat ad. Attól nem kell tartani, hogy akkor is kiütünk valakit, ha nem lenne rá szükség, mert a félautomata készülék az elektródák felhelyezése után analizálja a beteget, s dönt arról, hogy lehet-e, kell-e sokkot alkalmazni, magyarázta Kovács Dávid. Hozzátette: akár szükség volt a sokk alkalmazására, akár nem, az újraélesztéssel kell folytatni, ez a 30:2 arányú mellkasnyomás és lélegeztetés. Ha a közelben található defibrillátor, ne csak akkor vigyük a helyszínre, ha egy földön fekvő, semmire nem reagáló és nem lélegző beteggel van dolgunk, hanem akkor is, ha valakinek erős mellkasi fájdalma van, mert az szívinfarktus gyanúra adhat okot, tanácsolta Kovács Dávid.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.