Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2020. Március 23. 17:52, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Nem emelkedhet az adósok törlesztőrészlete a moratórium után

Nem emelkedhet az adósok törlesztőrészlete a moratórium után

Olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől a jegybank, amelyekkel a fizetési haladék lejárta után – az elhalasztott törlesztések miatt – nem emelkedik az adósok törlesztőrészlete az eredetihez viszonyítva.

A moratórium időtartama az adósok többségénél olyan futamidő-hosszabbítást jelent, ami biztosítja, hogy a havi terhek az eredeti szinten maradjanak vagy az alá kerüljenek, hogy megfizetésük várhatóan ne okozzon majd nehézségeket az ügyfeleknek – közölte hétfőn állásfoglalásában a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ezért olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől a jegybank, amelyekkel a fizetési haladék lejárta után sem emelkedik az adósok törlesztőrészlete az eredetihez viszonyítva – szögezte le az MNB.

Ha valaki azt szetetné, hogy továbbra is vonják a hiteltörlesztését, annak erről nyilatkoznia kell a bankjánál – tájékoztatta a hirado.hu-t az MNB. Felhívta figyelmet a jegybank arra, hogy az ügyfelek fizetési kötelezettségeit nem engedték el a bankok, a moratórium, azaz a fizetési haladék elővigyázatossági intézkedés, melynek célja, hogy az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A fizetési haladék lejárta után az adósoknak teljesíteniük kell az elmaradt törlesztéseket.

A jegybank emlékeztetett arra, hogy a kormány – az MNB javaslatával összhangban – törlesztési moratóriumot írt elő az év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire.

A döntés havi 400 milliárd forint – az év végéig összesen 3600 milliárd forint – törlesztési teher halasztását jelenti, amelyből a tőketörlesztés mintegy 3150 milliárd forintot, míg a kamatok és díjak mintegy 450 milliárd forintot tesznek ki.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 14:41, hétfő | Helyi

Sebességellenőrzést tartottak Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit bevonva tartottak közlekedési akciót a megye rendőrei, amelynek eredményeként 6 óra alatt 245 szabálytalankodóval szemben intézkedtek.

2021. Október 25. 12:49, hétfő | Helyi

Az őszi szünetben is sok izgalmas útvonalat ajánl a MÁV-START a kerékpárosoknak

Idén eddig rekordszámú, 120 ezernél is több kerékpáros utas döntött úgy, hogy túrajegy felhasználásával, vasúttal közelíti meg a túrához tervezett útvonal kiindulópontját.

2021. Október 25. 09:03, hétfő | Helyi

Program a falusi kisboltok megmaradásáért