Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Október 06. 13:42, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Nem élhetünk 125 évnél tovább

Nem élhetünk 125 évnél tovább

Amerikai kutatók szerint leginkább az egészségben eltöltött évek számát kell gyarapítania az orvostudománynak, mivel az emberek élethossza már nem nyújtható tovább.

„Isten ekkor így szólt: Ne maradjon lelkem örökké az emberben, mivel test: százhúsz esztendő maradjon meg napjaiból!” – írja a Biblia, és több ezer évvel azután, hogy a Teremtés könyvét lejegyezték, a tudomány is ugyanerre jutott.

A New York-i Albert Einstein orvosi egyetem kutatói egyetlen embert sem vizsgáltak meg, a statisztikákat elemezve jutottak erre a felismerésre.

A témában frissen publikált tanulmány egyik szerzője, Jan Vijg genetikus szerint az elméleti maximum életkor 125 év lehet, bár ezt még senki nem érte el.

Az évek útján legmesszebbre a francia Jeanne Calment jutott, aki 122 évet és 164 napot élt Arles városában.

Ez a különleges asszony 1875-ben született és 1997-ben halt meg – az amerikai tudósok szerint éppen akkor, amikor az emberiség elérte az eddigi legnagyobb maximális életkort.

A demográfiai adatokból kiderült, hogy mind a születéskor várható élettartam, mind a legmagasabb életkor folyamatosan nőtt az elmúlt bő száz évben.

Amerikában például alig 47 évvel számolhatott egy ember 1900-ban, míg ma már akár 80-ra is tervezhet.

Ezzel együtt az idős, 70 éven felüli emberek is egyre tovább éltek.

Az 1970-es évektől látványosan megugrott a legidősebbek kora, de a trend az 1990-es évek közepén tetőzött, azóta nem emelkedik tovább – emelik ki az Einstein egyetem genetikusai.

Egyre többen érik meg a 100-at, az ENSZ 2012-es adatai szerint 316 ezer, százévesnél idősebb ember él a világon.

Viszont a 115 már gyakorlatilag nekik is elérhetetlen, hiába sok a százéves, nem lépik túl többen ezt az elképesztően magas kort – a tudósok ebből következtetnek arra, hogy létezik egy felső határ.

Az amerikai kutatók úgy számolják, hogy a limit 125 év lehet.

„A fertőző és krónikus betegségek legyőzésével tovább emelhetjük a születéskor várható élettartamot, de a maximális életkort aligha” – mondta el Jan Vijg.

A szakember szerint ezért az egészségben eltöltött évek számát kell tovább nyújtanunk, mivel a még hosszabb élet már nem reális célkitűzés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.