Városlista
2024. március 4, hétfő - Kázmér

Hírek

2016. Augusztus 27. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: origo.hu

Nem bírjuk sokáig mobiltelefon nélkül

Nem bírjuk sokáig mobiltelefon nélkül

Vajon mennyi ideig bírjuk ki mobiltelefon nélkül, ha várunk valakire, vagy egyszerűen csak hosszú sor áll előttünk? Egy friss kutatás szerint kevesebb, mint egy perc kell ehhez.

Mindenkivel előfordult már, hogy lekéste a buszt, vagy éppen az orvosnál várt. Ilyenkor nem ritka látvány a telefonozó emberek látványa, de vajon mennyi idő után érezzük a késztetést, hogy elővegyük a zsebünkből a mobilunkat?

A Kaspersky Lab megbízásából készült kutatásból kiderült, hogy akik egyedül várakoznak egy teremben, átlagosan 44 másodpercig bírják ki telefonozás nélkül. A férfiaknál jóval rosszabb az arány, csak 21 másodperc kell a mozdulathoz, a nők majdnem egy percig bírták.

Tíz perc után megkérdezték a résztvevőket, hogy mit gondolnak, mennyi idő után nyúltak telefonjaik után. A legtöbben 2-3 percet mondtak, ami rámutat a jelentős különbségre az észlelés és a valós viselkedés között.

Az eredményekkel kapcsolatban Jens Binder, a Nottingham-Trent-i Egyetem kutatója megjegyzi: "A kísérlet azt sugallja, hogy az emberek sokkal jobban kötődnek ezekhez a készülékekhez, mint azt hiszik, és amikor egyedül vagyunk szinte ösztönösen fordulunk okostelefonjainkhoz, már nem szoktunk várni. Az azonnali információs és kommunikációs lehetőségek által az okoskészülékek sokkal inkább a mai ember digitális társai, mintsem egy technológiai eszköz."

A tanulmány szerint minél több ideig használjuk a telefont, annál stresszesebbé is válunk.

A tesztalanyok a várakozási idő felét töltötték telefonjuk nyomkodásával. A Kaspersky Lab korábbi kutatásai már kimutatták, hogy sok mindenben támaszkodunk mobilkészülékekre manapság, eszközként használva őket, hogy ne kelljen többé tényeket, adatokat megjegyezni. A válaszadók többsége például nem tudta aktuális partnere telefonszámát, de még mindig emlékezett az otthoni telefonszámra tíz éves korából.

Nem akarunk lemaradni

A telefon-nyomogatási kényszer egy újonnan megnevezett jelenségre vezethető vissza, ami az angol-szász országokban már saját kifejezést is kapott. A FOMO (fear of missing out) az a félelem, amikor attól tartunk, hogy lemaradunk valami fontos eseményről, ha nem vagyunk az interneten.

Egy kérdőívben azok a résztvevők, akik többet használták telefonjaikat, gyakrabban éreztek FOMO-t.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 08:25, vasárnap | Helyi

Bemutatkoznak a leendő elsős tanító nénik

Batthyány Lajos Általános Iskola

2024. Március 03. 07:18, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. március 3. - Nagyböjt 3. vasárnapja

2024. Március 03. 07:16, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. március 3. - Nagyböjt 3. vasárnapja

2024. Március 02. 09:19, szombat | Helyi

Az elmúlt négy évben nőtt a fehérgólyák száma Magyarországon

Mintegy tíz százalékkal növekedett a fehérgólyák száma Magyarországon egy 2023-ban végzett felmérés szerint.