Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2017. Augusztus 24. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Nem a hamisítók miatt cseréli a pénzt a jegybank

Nem a hamisítók miatt cseréli a pénzt a jegybank

Az ezres megújulásával már csak az ötszázasnak nincsen nehezebben reprodukálható verziója.

Bemutatták az új 1000 forintost, amit csak jövő március elsejétől foghatjuk kezünkbe. A szörnyű igazságtalanságról meg is kérdeztük Pataki Tibort, az MNB Készpénzlogisztikai Igazgatóság vezetőjét, hogy miért is ennyi idő.

Jövő őszig kell várni

De először is nézzük az 500 forintost, mely utoljára maradt a papírpénzek cseréjében. Az igazgató a Híradó.hu-nak elárulta, hogy jövő őszig kell várnunk, míg bemutatják, mint törvényes fizetőeszköz. Természetesen az 500-as is két lépcsőben jut el a pénztárcánkig, ami azt jelenti, hogy 2019 első hónapjaiban foghatjuk csak kezünkbe.

A forint unikális jellege

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, mikor a nagyoktól a kicsik fele haladva kezdték a cserét, a pótlási igényekhez igazították az ütemezést. Minderre fényt derít a forint unikális jellege, vagyis, hogy valójában a kis címletekből jóval kevesebb van forgalomban, mint a nagyokból. Az egész készpénzállomány 65 százalékát teszik ki a 10 és 20 ezresek, míg a négy kisebb címlet, amikkel gyakrabban találkozunk, osztozik a fennmaradó 35 százalékon.

A technika nem tanul olyan gyorsan

A közel féléves várakozási idő pedig a technika ördöge miatt van. A különféle, hétköznapi gépek mellett, mint a kóla- és jegyautomaták, a pénzintézeteknek is váltaniuk kell. A szakember kifejtette, hogy manapság már nagyteljesítményű gépekkel végzik a pénz számolását és vizsgálatát, melyeknek az átállítása komolyabb feladat. Emiatt a pénzek megtervezése már nem csak művészi munka, hanem mérnöki is, hiszen a masinák „igényeit” is szem előtt kell tartani. „Örökzöld szempont a hamisítás elleni védelem, de a mostani csere elsődlegesen a műszaki elavulás megelőzése volt” – tette hozzá.

Elmondása szerint a készpénzhamisítás 2-3 éve kegyelmi állapotban van, ez részben tudható be annak, hogy egyre nehezebb a címleteket újranyomni. A korábbi bankókat vakjel, vízjel, színváltó nyomat, biztonsági szál, metszetmély nyomtatás és illeszkedőjel „díszítette”, míg az újakon ezenfelül már hologramfólia és színváltó nyomat is található – derül ki az MNB honlapjáról. A másik „érv” a hamisítás visszaszorulása mellett, hogy a bűnözők már inkább a „készpénz-helyettesítő eszközöket” részesítik előnybe, hiszen azokkal több pénzt tudnak egyszerűbben szerezni.

Egyre több pénzt használunk

Pataki Tibor kiemelte, hogy az évi 50-70 tonnányi (!) papírpénzt vonnak be a minőségromlás miatt, míg a készpénzigény folyamatosan bővül. Tavaly 15 százalékos volt, míg idén 6 százalékos állománybővülést várnak, emellett pedig a készpénzpótló eszközök is egyre nagyobb teret hódítanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 16:56, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 10. 16:54, péntek | Helyi

Vasárnap lesz a májusi vásár Félegyházán

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. Piac- és Vásárüzemeltetési részlege tájékoztatja a vásárlókat és az árusokat, hogy a Kiskunfélegyházi Országos Állat és Kirakodó vásár időpontja: 2024. május 12. (vasárnap).

2024. Május 09. 09:05, csütörtök | Helyi

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron.

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.