Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Január 07. 15:22, szerda | Belföld
Forrás: Szabad Föld

Nektársirató - Változott a bortörvény

Nektársirató - Változott a bortörvény

Éles határvonal nem húzható a tokaji aszú és eszencia között. Ám a tokaji eszenciánál nincs feljebb, ez a csúcs – Himnuszunkban a Kölcsey megénekelte nektár.

Éles határvonal nem húzható a tokaji aszú és eszencia között. Ám a tokaji eszenciánál nincs feljebb, ez a csúcs – Himnuszunkban a Kölcsey megénekelte nektár.

Valóban, egy időben nevezték nektárnak is a tokajit, de leginkább az aszút értették ezen, nem különítve el tőle az eszenciát. Mint ahogyan a borászok sem álltak elő külön az eszenciával, s ha készítették is, az aszúborokhoz adták, hogy azok minőségét (puttonyszámát) növeljék.

GYŐZTES ESZENCIA. Különösen nagy, 96,8-es pontszámával érdemelte ki a nagy aranyérmet a Puklus Pincészet 2003-as évjáratú tokaji muskotály aszúeszenciája. (A lehetséges 100 pontból ennyit begyűjteni ritkaság.) Ehhez az aszúszemeket kizárólag a sárga muskotály szőlőfajta adta, mely Bodrogkeresztúr, Tarcal és Bodrogkisfalud térségében termett. A 11 éves ital alkoholtartalma 11 százalék, a maradék cukor mennyisége pedig 200 gramm fölötti literenként. Fél liter aszúeszencia több mint 12 ezer forintot kóstál.

Ámde voltak, akik másképp gondolkodtak, külön kezelték. És nem is akárhogyan: a legutóbbi, országos borversenyen a bodrogkeresztúri Puklus Pincészet 2003-as évjáratú tokaji muskotály aszúeszenciabora nagy aranyérmet nyert. Meglehet, utoljára nyerhetett díjat az ilyen minőség, ugyanis a bortörvény változása miatt az aszúeszencia elnevezés (a 2008-as évjárat óta) nem használható.

Persze más dolog a törvény és más a gyakorlat. Egyfelől érthető az a jogalkotói szándék, hogy tegyünk rendet az aszúk és eszenciák könnyen egybemosható termékvilágában. Ám ezzel a huszárvágással egy borkategóriával szegényebbé tették a borászokat, illetve a magyar bor lehetőségeit.

Így ma már sokan vitatják ezt a döntést, mondván: jobb lett volna a gyakorlatra, az életre bízni az aszúeszencia jövőjét. Annál is inkább, mert az eszencia végül is meghatározható fogalom.

Gyakorlati megközelítésben az aszúeszencia a válogatva szedett, aszúsodott szőlőszemekből önsúlyuk hatására kicsorduló tiszta lé. (A harmincliteres puttonnyi aszúszem kb. 1-1,5 liter eszenciát ad.) Ebből az eszenciából (melynek cukortartalma 350 és 800 gramm közötti literenként) az évek során csak kevés cukor erjed ki, így kevés (4–8 százalék) alkoholt tartalmazó borrá válik. Érlelési ideje legkevesebb öt év, amiből hármat fahordóban kell eltöltenie. A számok tükrében pedig az eszencia az a tokaji, amelyik legalább 180 gramm (maradék) cukrot és 45 gramm cukormentes szárazanyagot tartalmaz literenként.

Ám ha ennyire szám szerint vesszük a dolgot, akkor az az aszú, amelyben 179 gramm cukor található literenként, már nem lehet eszencia, „csak” 6 puttonyos aszú. Hajszálon múlhat tehát a különbség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.