Városlista
2023. szeptember 27, szerda - Adalbert

Hírek

2023. Szeptember 18. 11:28, hétfő | Helyi
Forrás: Csányi József

Néhány szó a gyermekügyeletről

Néhány szó a gyermekügyeletről

Kedves Félegyháziak és környékbeli lakosok!

Félegyházán és a hozzánk tartozó környező településeken az ügyeleti ellátást jelenleg az Önkormányzatok biztosítják Önöknek az Egészségközpontban. Bizonyára Önök is értesültek róla, hogy ez az ellátási forma az egész országban, így nálunk is állami fenntartásba kerül, az önkormányzatoknak nem lesz beleszólásuk a megszervezésébe.

Jelenlegi információink szerint 2023. november 1-től már Kiskunfélegyházán is az Országos Mentőszolgálat látja majd el ezt a feladatot, és ezzel egyidejűleg a tervek szerint meg fog szűnni a külön gyermekorvosi ügyelet Kiskunfélegyházán és a járási ügyelet úgynevezett “vegyes ügyeletként” fog működni, ahol a gyermekeket és a felnőtteket ugyanaz az orvos látja majd el hétköznapokon 16-tól este 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8-14 óráig.

Városunkban 6 gyermek háziorvosi körzet és 13 felnőtt háziorvosi körzet van, és „vegyes” körzet soha nem is volt, a tervezett vegyes ügyeleti ellátásra a háziorvosaink komoly fenntartásokkal tekintenek, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyász végzettségű házi gyermekorvosainknak egyáltalán nincs tapasztalata a felnőttek háziorvosi ellátásában, és a felnőtt háziorvosok sem alkalmasak a gyermekek sürgősségi ellátására, hiszen praxisukban soha nem láttak el gyermeket, és még az eddig külön megszervezett ügyeleti ellátásban is csak a praxisuknak megfelelő korosztályt kellett ellátniuk

Városvezetőként és családapaként is úgy gondolom, hogy minden eszközzel azon kell dolgoznom, hogy Kiskunfélegyházán megmaradhasson a házi gyermekorvosok által ellátott külön gyermekügyeleti ellátás azokban az időszakokban, amelyet a helyi gyermekorvosaink javasolnak.

Elfogadhatatlan számomra, ha a közel 40 ezer lakosságszámú Kiskunfélegyházi járásban - ahol a kórházban nincs gyermek kórházi osztály sem - megszüntetésre kerülne a mindig is önállóként működő gyermek háziorvosi ügyelet. A kiskunfélegyházi gyermek háziorvosi ügyelet 2022. éves forgalma 1974 gyermek volt, amely átlagosan hetente 38, naponta 5-6 gyermek ellátását végezte. Úgy gondolom, hogy ezek a számok is alátámasztják a külön gyermekügyelet létjogosultságát Kiskunfélegyházán.

A házi gyermekorvosainkkal történt személyes egyeztetést követően levélben fordultam Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Úrhoz, és Dr. Zentay Attila Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatójához, hogy Kiskunfélegyházán a tervezett vegyes ügyelet mellett hétvégén és ünnepnapokon a külön gyermek háziorvosi ügyelet megmaradhasson, melynek megvalósításához szükség esetén pénzügyi támogatással is hozzájárulna önkormányzatunk.

Ezúton is köszönöm gyermekorvosaink konstruktív hozzáállását, és hogy egy emberként vállalnák a helyi hétvégi ügyelet további ellátását a gyermekeink érdekében.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatni fogom Önöket.

Tisztelettel:
Csányi József
polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 25. 16:13, hétfő | Helyi

Motorossal karambolozott egy autó Kiskunfélegyházán

Irányítás mellett halad a forgalom a Szentesi út érintett szakaszán.

2023. Szeptember 25. 15:25, hétfő | Helyi

Az idősek saját otthonában nyújt segítséget a Gondosóra program

A Gondosóra program egy ingyenesen igényelhető és havidíjmentes szolgáltatás, amit minden 65 év feletti kérhet, aki szeretné, hogy a nap 24 órájában biztonságban legyen.

2023. Szeptember 25. 12:23, hétfő | Helyi

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.

2023. Szeptember 25. 10:55, hétfő | Helyi

Őszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Őszi virágünnep, dísznövény bemutató és vásár lesz a 2023. október 14-én, szombaton 8-12 óráig Kiskunfélegyházán a Petőfi tér – Hattyúház előtti sétányon.