Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 26. 14:18, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Négy jelentős változás, amely átrendezheti a hétköznapjait

Négy jelentős változás, amely átrendezheti a hétköznapjait

Döntött a parlament: új egészségügyi törvénycsomagot kaptunk, kötelező lesz a tervezői művezető a házépítésnél....

...júliustól elég egy helyen bejelenteni az adatváltozásokat, a kistelepüléseken pedig a takarékok is nyújthatnak majd postai szolgáltatást.

1. Új egészségügyi törvénycsomagot kaptunk

Az Országgyűlés kedden elfogadta az újabb egészségügyi törvénycsomagot. A tíz jogszabályt érintő döntés értelmében ezentúl például nem lesz különbség a teljes és a csonka családok között a gyermekápolási táppénzjogosultság számításánál, továbbá a fesztiválokra ideiglenes fiókgyógyszertárak települhetnek ki.

2. Alaposan leegyszerűsödik az adminisztráció

Július elsejétől elég lesz egy hatóságnál bejelenteni az esetleges adatváltozásokat, miután az Országgyűlés elfogadta a kormánynak a közigazgatási bürokráciacsökkentés folytatásáról szóló indítványát. Ha valakinek ellopják az adó-, illetve a TAJ-kártyáját, és erről a kiállító hatóság hivatalból - a rendőrségtől - tudomást szerez, akkor intézkednie kell az igazolvány pótlásáról.

3. A kistelepüléseken a takarékok is nyújthatnak postai szolgáltatást

A képviselők megszavazták a postatörvény módosítását is, így a kistelepüléseken a pénzügyi intézmények is nyújthatnak majd postai szolgáltatást. Azokon a kistelepüléseken végezhetnek majd postai szolgáltatást az erre szerződött pénzintézetek, leginkább takarékszövetkezetek, ahol rendkívül alacsony a postafiók kihasználtsága. A postatörvény most elfogadott módosításával bővül a látássérültek által ingyenesen feladható küldemények köre is.
A jogszabály a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

4. Kötelező lesz a tervezői művezető a házépítésnél

Az Országgyűlés kedden kötelezővé tette tervezői művezető alkalmazását a 300 négyzetméternél nem nagyobb hasznos alapterületű új lakóházak építésénél. A képviselők kimondták azt is, hogy július 1-jétől kizárólag elektronikus úton lehet bejelenteni a 300 négyzetméternél nem nagyobb lakóházak építését az építésügyi hatóságnál.

Az Országgyűlés emellett döntött arról is, hogy:

Jön az állami projektértékelői szaknévsor

Állami projektértékelői szaknévsor létrehozásáról is döntött a parlament. Az új rendszer lényege, hogy a folyamatot állami érdekkörben dolgozók végzik, ezzel megszűnik az értékelések kiszervezése.

És változott az MNB-törvény

Az Országgyűlés módosította a jegybanktörvényt 112 igen-szavazattal, 61 nem ellenében. A korábban alkotmányellenesnek ítélt változathoz képest az új javaslat szűkebb lehetőséget hagy a Magyar Nemzeti Bank által alapított társaságok adatainak titkosítására. A jogszabályból kikerült a jegybanki alapítványok adatkiadásának korlátozása, része maradt ugyanakkor az MNB vezetőinek béremelése. A módosításokkal már alkotmányosnak tartja a jogszabályt Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.