Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 14. 07:34, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Negatívak a munkaerő-felvételi kilátások

Negatívak a munkaerő-felvételi kilátások

A Manpower Munkaerő-piaci felmérése szerint a megkérdezett munkáltatók 22 százaléka elbocsátást jelez előre és csak 8 százalékuk munkaerő felvételt 2012. első negyedévére.

A Manpower Munkaerő-piaci Mutató -14 százalékponton áll. Európai összehasonlításban a magyarországinál csak Görögországban ítélik meg pesszimistábban a kilátásokat.

„ A munkáltatói előrejelzés a munkaerői létszám alakulását illetően a legpesszimistább képet mutatja, amióta Magyarországon elkezdtük a munkaerő-piaci felméréseket. A gazdasági bizonytalanság több hónapja tart, ami egyértelműen rányomta a bélyegét a ma nyilvánosságra hozott felmérés eredményeire is: a magyar munkáltatók fékezik a munkaerő felvételt, amíg az európai adósságválság nem rendeződik. A munkát keresők kilátásai a gazdasági válság kirobbanása óta romlanak. A munkáltatók létszámcsökkentési terveit látva a munkavállalók leterheltsége várhatóan még jobban emelkedni fog” – mondta Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője.

A megkérdezett 750 munkáltató közül mindössze 8 százaléka szeretné növelni a munkaerő létszámát és 22 százalék elbocsátást tervez. A felmérés egyetlen viszonylag pozitív eredménye az, hogy a munkáltatók kétharmada nem kíván változtatni a dolgozók létszámán az év első három hónapjában.

A legerősebb elbocsátási szándékról az építőipar munkaadói nyilatkoztak, a mutató – 27 százalékponton áll. Ebben a szektorban 100 megkérdezett munkavállaló közül csupán 6 mondta, hogy felvételre, míg 33, hogy elbocsátásra készül. Hasonlóan nehéz hónapokat jeleznek előre a vendéglátóipar munkáltatói, 22 százalékponttal többen vannak, akik a következő negyedévben inkább leépítést terveznek. A 2011. negyedik negyedévéhez képest a legnagyobb visszaesés a nagy- és kiskereskedelemben várható; a Munkaerő-piaci Mutató 27 százalékpontot csökkent és így -17 százalékos. Az iparágak éves összehasonlításában az egyetlen pozitív adatot a köz és szociális szolgáltatások szférában mérték. A többi nyolc vizsgált iparágban csökkenés várható, ezek közül négy esetében 20 százalékpontnál is nagyobb visszaesést jósolnak 2011. első negyedévéhez képest.

Regionális bontásban létszámleépítésre számítanak a munkáltatók a következő év első negyedévében. A Dél-Dunántúli régióban 21 százalékpontot romlottak a kilátások, így elbocsátások szempontjából ez a legkritikusabb régió, ahol a Munkaerő-piaci Mutató -26 százalék. Az EMEA régióban vegyesek a munkaerő-piaci kilátások. 23 vizsgált ország közül 13-ban mértek pozitív alkalmazási kedvet. A mutató az előző negyedévhez képest 18 országban, éves összehasonlításban pedig 12 országban romlott. A legerősebb alkalmazási hajlandóságot Törökországban, Izraelben és Németországban, a leggyengébbet Görögországban mérték.

„A jelenlegi gazdasági bizonytalanság a globális munkaerőpiacon is megmutatkozik, mivel a megkérdezett országok munkáltatóinak nagy része lassítja a munkaerő-felvételt az előző negyedévhez képest. Az adósságválsággal kapcsolatos események folyamatosan rontják a piacok bizalmát Európa iránt”- mondta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Group elnök-vezérigazgatója.

Németországban a munkaerő-piaci kilátások pozitívak, a pénzügyi és üzleti szolgáltatás ágazatban várható a legerősebb alkalmazási kedv. Németországban még nem érezhető az új EU mobilitási törvény hatása, amely a képzett szakmunkások beáramlását hivatott segíteni, illetve a munkanélküli ráta még mindig a legalacsonyabbak között van Európában, ezért a tehetség-hiány továbbra is komoly problémát jelent. Német partnereink egyre nagyobb számban alkalmazzák teljes munkaidőben állandó munkavállalóként a korábban általunk kiközvetített ideiglenes munkaerőt.”

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.