Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2015. Április 04. 14:00, szombat | Életmód
Forrás: Adrienn

Ne vásárold túl magad!

Ne vásárold túl magad!

Hogyan állj ellen annak, hogy ősember módjára vásárolj? Ma már nem kell gyűjtögetni a biztonságos életért! Adunk pár tippet, hogyan kerüld el a túlköltekezést.

Gondoltad volna, hogy az impulzív vásárlásnak köze van a túléléshez? Pedig egy kaliforniai professzor pontosan ezt állítja a BBC-nek adott interjújában. Amikor a vadászó és gyűjtögető őseink megláttak valamit, ami kellett nekik, egyszerűen elvették. Még akkor is, ha nem volt rá szükségük, mivel nem tudták, hogy találkoznak-e azzal a dologgal még valaha.

Éppen ezért, amikor valami olyat látunk, amiből például kevés van, és kell nekünk, meg fogjuk venni. Akkor is, ha nincs igazán szükségünk rá. Pedig manapság nem jellemző, hogy bármiben is szűkölködnünk kellene. Bármikor be tudjuk szerezni a dolgokat, ha az érdekünkben áll és megvan hozzá a pénzeszközünk is. Mégis, néha úgy állunk hozzá a dolgokhoz, mint az ősember. Különösen amikor a leárazások vannak. Vagy egy ünnep közeleg.

Ha meglátunk egy 50%-os kedvezményt hirdető újságot, vagy címkét, a bennünk élő, gyűjtögetni akaró ősember üvöltve szabadul ki. Úgy érezzük, hogyha nem vesszük meg azt a cikket, soha többé nem fogunk hozzájutni – legalábbis nem ezen az áron.

Másik oldalról, azért is szeretnek az emberek hirtelen felindulásból vásárolni, mert egyszerűen jól érzik magukat tőle. Egy másik professzor szerint (Scott Rick, University of Michigan) a vásárlás, mint terápia, jól működik. Akik szeretnek vásárolni, őket tényleg boldogabbá teszi a bevásárló központok nyüzsgése és a vásárlás, mint tevékenység. Eldönthetik, hogy megvesznek-e valamit, vagy sem, és eme döntések meghozása során visszanyerik a kontrollt az életük felett.

Persze át is eshetnek a ló túloldalára, a kontrollálatlan, pánikszerű vásárlás egy függőségi betegség is lehet. A professzor szerint azonban, aki néha hódol eme élvezeteknek, az valóban feldobódva térhet haza egy-egy ilyen bevásárló körútról. Ahogy velünk is történt a férjemmel... Bár tényleg csak olyan dolgokat vásároltunk, amire szükség lehet, életbevágónak semmiképpen nem mondanám őket. Ráadásul még jó pár hetet várnunk kell, mire viselhetjük őket. De kellett egy kis vidámság, egy kis tavasz a lehangoló időjárás ellensúlyozására. Csak egy kicsit drága ez a fajta terápia.

A kutatók szerint hasonló hatással lehet ránk a saját holmink átválogatása, újrarendszerezése és a felesleg jótékony célra fordítása is.

Hogyan állj ellen az impulzív vásárlásnak?
Ha úgy gondolod, hogy túl sok pénzt költesz olyan dolgok megvásárlására, amelyek igazából nem kellenek, olvasd el tippjeinket!

  1. Szánj időt a vásárlásra és ne rohanj! Ne vegyél meg semmit azonnal, amiről úgy gondolod, hogy nem életbevágó.
  2. Vedd észre, hogy mikor szükség és mikor kísértés valaminek a megvásárlása. Ha kísértésnek ítéled meg, várj 24 órát a döntés előtt.
  3. Használj készpénzt, oszd be és figyeld a kiadásaidat. (Akár le is jegyezheted őket.)
  4. Kérdezd meg magadtól: Szükségem van erre? Hasznos lesz ez nekem hosszú távon?
  5. Ha vannak olyan dolgok, amelyekre láthatóan túl sokat költesz: például könyvek, táskák, smink vagy férfiak esetében, az új elektronikai kütyük, akkor egy az egyben tiltsd meg magadnak ezeknek a dolgoknak a vásárlását.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 09:10, szombat | Életmód

Megnyitott a téli Gyárkert Veszprémben

Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB2023 EKF) keretében - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód

Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei

Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.