Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Július 31. 08:04, szerda | Helyi
Forrás: delmagyar.hu

Ne tegye ki az internetre a fényképet! Ezt tegye, ha elveszett iratot talál

Ne tegye ki az internetre a fényképet! Ezt tegye, ha elveszett iratot talál

Szinte naponta kerülnek ki olyan fényképek a közösségi oldalakra, amelyek valakinek a személyi igazolványáról, vagy valamelyik más papírjáról készültek.

Ezeket általában jó szándékkal közlik azok, akik megtalálták az elveszett dokumentumot, de nagyot hibáznak.

„Megtaláltam X. Y. iratait, ha keresné, átveheti nálam." Számtalan ilyen bejegyzés olvasható a közösségi oldalak szegedi csoportjaiban is, ráadásul úgy, hogy a feladó kiteszi a megtalált papírról készült fényképet is, úgy, hogy a tulajdonos összes adata látszódik.

Ennél nagyobb hibát pedig aligha lehet elkövetni, ez u­gyan­is alaphangon is személyes adattal visszaélésnek számít, ami szabálysértés, azaz büntetendő.

Mivel valóban nem egyértelmű, hogy mit kell csinálni egy talált személyes irattal, megkerestük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan azonban a kormányhivatalhoz irányítottak.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata azt írta a Délmagyarországnak, hogy talált, elveszett okmányokkal kapcsolatban elsősorban ők az illetékesek. Ha valaki okmányokat talál, a leggyorsabb és adatvédelmi szempontból is a legjobb megoldás, ha a legközelebbi Kormányablak ügyfélszolgálatán leadja. Az így megtalált és leadott okmányok tulajdonosait értesítik arról, hogy megvannak az iratai, és ezután az ügyfélszolgálaton átveheti azokat. Feltéve, hogy addig nem pótolta az elveszettnek hitt személyi okmányokat. Ha pótolva lettek közben, akkor a megtalált és leadott papírokat bevonják, és érvénytelenítik.

Tehát ha valaki talál egy személyi igazolványt például, jól teszi, ha minél hamarabb leadja valamelyik kormányablakban.

Visszatérve a közösségi oldalakra: az önmagában még nem szabálysértés, ha valaki közzéteszi a közösségi médiában más lefényképezett okmányait. A baj ott kezdődik, hogy ha ezt az adatok kitakarása nélkül teszi, akkor sérülhet a személyes adatok védelméhez való jog, de ami a rosszabb: vissza is élhetnek az adatokkal.

A törvény szerint személyes adat például a név, a születési dátum, a lakcím és a családi állapot. Ha valaki ezeket megtudja, és regisztrál egy oldalra, akkor jogellenesen használja fel az adatokat, sérti a személyes adatok védelméhez fűződő jogot. Ez pedig szabálysértés, ami büntetendő.

Címkék: adatok, Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.