Városlista
2022. szeptember 27, kedd - Adalbert

Hírek

2016. Március 19. 18:00, szombat | Helyi
Forrás: babaszoba.hu

Ne tanítsd arra, hogy egye meg az utolsó falatig

Ne tanítsd arra, hogy egye meg az utolsó falatig

Nagyobb eséllyel hízik el a gyerek, ha arra tanítják, hogy meg kell ennie az összes ételt a tányérról.

Sok gyereknek azt tanítják, hogy mindent meg kell enni, ami a tányérjukon van. Sokan még felnőttként is e szerint viselkednek és az utolsó falatig megesznek mindent. Egy legújabb kutatás azonban arra jutott, hogy azok, akik mindig megesznek mindent, ami a tányérjukra kerül, magasabb testtömeg-index (BMI) kockázatnak vannak kitéve.

A legújabb kutatást a Liverpooli Egyetemen végezték: azt vizsgálták, hogy összefügg-e az utolsó falatig elfogyasztott étel jelensége és a magasabb testtömeg-index. A 385 végzős egyetemi diákon végzett kutatásból - amelyben a hallgatókat étkezési szokásaikról faggatták - az derül ki, hogy igen, van összefüggés: azok, akik mindig mindent megesznek, sokkal nagyobb valószínűséggel magasabb BMI-vel rendelkeznek, mint azok, akik hagynak valamit a tányérjukon.

A tanulmány a European Journal of Clinical Nutrition című szaklapban jelent meg.
Azt is vizsgálták a kutatásban, hogy ez a szokás eredeztethető-e a szülők gyermekkorban gyakorolt neveléséből, azaz abból, hogy a tányéron lévő összes ételt fogyasszák el a gyerekek illetve arra is kiterjedt a kutatás, hogy azok, akik így tesznek, motivációjukban fellelhető-e az élelmiszer pocsékolástól való félelem.

"Mivel a tányér kiürítése valószínűleg nem adaptív magatartás a jelenlegi, elhízást ösztönző környezetben, a tányér mindenkori kiürítésére irányuló tendencia vagy "norma" fontos szerepet játszhat annak magyarázatában, miért segíti elő néhány környezeti tényező, például a nagy ételadagok vagy a kalóriadús étel a túlzott táplálékfogyasztást" - mondta Dr. Eric Robinson, kutató. További kutatások irányulnak majd arra, hogy van-e longitudinális hatása a tányér kiürítésének a hízásra.

De mi van a tányér méretével, vajon befolyásolja-e az elfogyasztott étel mennyiségét? A Cornell Food and Brand Lab kutatása szerint igen, befolyásolja: a kisebb tányér kevesebb elfogyasztott ételt, kevesebb adagot is jelent. Olyan részleteket is megtudhatunk a kutatásból, hogy ha a tányér területét a felére csökkentjük, akkor 30 százalékkal kevesebb ételt fogunk megenni. Ugyanakkor az evés csökkenése csak abban az esetben valósul meg a kisméretű tányérokkal, ha magunknak adagoljuk az ételt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 26. 17:05, hétfő | Helyi

Őszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Őszi virágünnep, dísznövény bemutató és vásár lesz a 2022. október 15-én, szombaton 8-14 óráig Kiskunfélegyházán a Petőfi tér – Hattyúház előtti sétányon.

2022. Szeptember 26. 16:47, hétfő | Helyi

Gluténmentes extrudált kenyeret hívott vissza az Abonett

2022. Szeptember 26. 12:23, hétfő | Helyi

Októbertől csak patikában lehet antigén gyorstesztet vásárolni

A hónap végével megszűnik az antigén gyorstesztek patikán kívüli forgalmazásának lehetősége - hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) a hivatalos közösségi oldalán.

2022. Szeptember 25. 08:46, vasárnap | Helyi

Jókedvű sokadalom gyűlt össze a Malom alatt

Szeptember 24-én (szombaton) délután ismét megrendezésre került a Kiskun Múzeum udvarán a Malom alatti sokadalom elnevezésű, régmúlt idők hagyományait népszerűsítő családi program.