Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Június 12. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Szabadföld -

Ne sajnáljuk kidobni!

Ne sajnáljuk kidobni!

Míg a hűtőszekrény tartalmát rendszeresen átvizsgáljuk és fájó szívvel, de megszabadulunk a lejárt szavatosságú termékektől, addig a piperekészleteinkkel már nem bánunk ilyen körültekintően.

Sokan attól sem rettennek vissza, hogy öt-hat éve lejárt púderrel, rúzzsal kenegessék magukat. Pedig amit felkenünk az arcunkra, az éppolyan ártalmas lehet, mint amit megeszünk. A bőrre felvitt anyagok 60 százaléka beszívódik, így ha lejárt termékeket használunk, baktériumok sokaságát szabadítjuk magunkra.

A LiB Group szépségipari cég felmérése szerint a nők ötöde öt évnél tovább is megtartja a dekorkozmetikai termékeket. A London Metropolitan Egyetem kutatói pedig utánajártak, milyen kórokozók tenyésznek ezeken.

Öt lejárt szavatosságú sminkterméket vizsgáltak meg, köztük egy pirosítót, aminek kilenc hónappal korábban járt le a szavatossága.

Kimutatták benne az Enterococcus faecalis baktériumot, ami az ember és a legtöbb állat bélflórájában megtalálható, de elsődleges kórokozóként a húgyúti fertőzésekben játszik szerepet. Staphylococcus epidermidis és Eubacterium is megbújt a pirosítóban: ez utóbbi a szájüregben, bélben, hüvelyben előforduló baktérium, melynek bizonyos faját összefüggésbe hozták a kellemetlenségeket okozó bakteriális vaginózissal. Mikroszkóp alá vettek egy alapozót, amit négy hónappal korábban kellett volna kidobni. A rajta élősködő baktériumok az akné és más bőrproblémák kialakulásában közreműködnek.

Sorolhatnánk még a vizsgálat eredményeit és a latin nevű baktériumokat, de talán már e tények is elegendő bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a pipereholmik között is rendszeresen szanáljunk.
Akármennyibe kerültek és akárhogy ragaszkodunk is hozzájuk…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA