Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. Június 12. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Szabadföld -

Ne sajnáljuk kidobni!

Ne sajnáljuk kidobni!

Míg a hűtőszekrény tartalmát rendszeresen átvizsgáljuk és fájó szívvel, de megszabadulunk a lejárt szavatosságú termékektől, addig a piperekészleteinkkel már nem bánunk ilyen körültekintően.

Sokan attól sem rettennek vissza, hogy öt-hat éve lejárt púderrel, rúzzsal kenegessék magukat. Pedig amit felkenünk az arcunkra, az éppolyan ártalmas lehet, mint amit megeszünk. A bőrre felvitt anyagok 60 százaléka beszívódik, így ha lejárt termékeket használunk, baktériumok sokaságát szabadítjuk magunkra.

A LiB Group szépségipari cég felmérése szerint a nők ötöde öt évnél tovább is megtartja a dekorkozmetikai termékeket. A London Metropolitan Egyetem kutatói pedig utánajártak, milyen kórokozók tenyésznek ezeken.

Öt lejárt szavatosságú sminkterméket vizsgáltak meg, köztük egy pirosítót, aminek kilenc hónappal korábban járt le a szavatossága.

Kimutatták benne az Enterococcus faecalis baktériumot, ami az ember és a legtöbb állat bélflórájában megtalálható, de elsődleges kórokozóként a húgyúti fertőzésekben játszik szerepet. Staphylococcus epidermidis és Eubacterium is megbújt a pirosítóban: ez utóbbi a szájüregben, bélben, hüvelyben előforduló baktérium, melynek bizonyos faját összefüggésbe hozták a kellemetlenségeket okozó bakteriális vaginózissal. Mikroszkóp alá vettek egy alapozót, amit négy hónappal korábban kellett volna kidobni. A rajta élősködő baktériumok az akné és más bőrproblémák kialakulásában közreműködnek.

Sorolhatnánk még a vizsgálat eredményeit és a latin nevű baktériumokat, de talán már e tények is elegendő bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a pipereholmik között is rendszeresen szanáljunk.
Akármennyibe kerültek és akárhogy ragaszkodunk is hozzájuk…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)