Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Június 13. 16:06, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ne kenjük magunkra!

Ne kenjük magunkra!

FRISS FELMÉRÉS SZERINT sokan összekeverik a szúnyogriasztót az irtószerrel. Még a kereskedelmi címkék sem adnak mindig eligazítást. S mivel itt a szezon, nem árt az odafigyelés.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemrég tette közzé a szúnyogriasztókra vonatkozó vizsgálati eredményét. Huszonegy különféle, közvetlenül a bőrre és ruhára fújható- kenhető, folyékony szúnyogés/ vagy kullancsriasztó szerek hatóanyagát vizsgálta meg az interneten és a termékcímkén fellelt adatok alapján. Kiderült, hogy hét terméknek az úgynevezett DEET – N,N-dietil-meta-toluamid – a hatóanyaga. E vegyületről tudnivaló, hogy csak nagyobb mennyiségben használva okozhat egészségügyi problémát, leginkább allergiás reakciókat válthat ki.

A riasztószerek másik csoportjában öt esetben a DEET-hez hasonló, de újabb fejlesztésű – és kevesebb problémát okozó – vegyületet, a pikaridint használták fel. Hat árucikkben a gyártók természetes eredetű, az eukaliptusz növényben fellelhető anyagot, a P-mentán-3,8-diolt alkalmazták riasztó anyagként: ez csak az arra érzékenyek számára okozhat irritációt, a többség bátran használhatja. Egy termékben csak növényi illóolajat találtak a vizsgálatok során, ami hiába természetes anyag, az érzékenyek ezt is kerüljék.

Az eredmények összesítéseként (a TVE pontozása alapján) 13 termék – drágább és olcsóbb egyaránt – ért el 13 pontot, ezek használatát ajánlják a szúnyogok és kullancsok elleni védekezéshez. Rossz hír, hogy az ár nem garancia: a drágábbak között is jócskán akad az érzékenyek számára kerülendő termék.

Egyébként egészen jól működik a kerti varázs: citromfüvet, levendulát, a fűszernövények közül bazsalikomot, majoránnát, kakukkfüvet, oregánót is dörzsölhetünk bőrünkre, mind hatásos bizonyos ideig.

ÁRT VAGY SEM?
Az egyik leghatásosabb és legnépszerűbb szúnyogirtó a konnektorba dugható lapkás vagy folyadékos készülék. Ezek meleg hatására párolgó, a rovarokat mérgező gázokat bocsátanak ki. Jó tudni, hogy a legtöbbünknek ártalmatlan, de az érzékenyek kerüljék. Általában igaz: inkább riasszuk el a rovarokat, mintsem irtsuk őket.

ÖL VAGY RIASZT?
Nem mindegy, hogy mit fújunk magunkra: könnyen összekeverhetjük a rovarölő és -riasztó készítményeket, mert a boltokban sokszor egy helyen kínálják őket. Ezért az apró betűs eligazító címkék elolvasása kötelező, mert vásárlás előtt nekünk kell meggyőződnünk a termék használati lehetőségeiről. Ez már csak azért is fontos, mert a TVE tapasztalata szerint az is előfordulhat, hogy a – főként webáruházas – kereskedő tévesen tünteti fel a termék nevét, és riasztóként árul rovarirtó szert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok