Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. December 23. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ne fogjuk a hidegre!

Ne fogjuk a hidegre!

A téli hónapokban szinte mindenki felszed magára egy kis súlytöbbletet. Kutatások igazolták, hogy a felnőtt lakosság átlagosan 2 kilóval nyom többet a mérlegen tavaszra.

Sokan megmagyarázzuk az okát, mondván, kell az a kis hájréteg, megvéd a hideg ellen – nos, a kövér emberek gyakran még fázékonyabbak is az átlagnál. Ha a hízás okait firtatjuk, kezdjük mindjárt a napfénnyel, illetve annak hiányával.

A kevés napfény miatt csökken a szervezetünkben a D-vitamin szintje, ami amellett, hogy rosszkedvre hajlamosít, a zsírraktározást is segíti. E két dolog pedig szorosan összefügg egymással. Nyomott hangulatunkban sokan keresünk vigaszt az evésben, ráadásul télen a zsírosabb, kalóriadúsabb fogások kerülnek az étlapra. A másik „étvágygerjesztő” a melatonin hormon.

Az alvási ciklust irányító vegyület a hosszabban tartó sötétség hatására nagyobb mennyiségben termelődik szervezetünkben, s ez fokozza bennünk az éhségérzetet.

Ezért akik hajlamosak a nassolásra, télen még többet csipegetnek. Ha odakinn hideg van, jobban esik bekuckózni a szobába – ezért kevesebbet is mozgunk, mint tavasztól őszig, ami ugyancsak hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

A téli elhízás tehát nem törvényszerű, a megoldása pedig egyszerű: többet kell mozogni, figyelni a táplálkozásra és a D-vitamin-bevitelre. (A legfrissebb hazai ajánlás szerint felnőttként ebből napi 1000- 1500 nemzetközi egységre van szükségünk.) És a karácsonyi trakták közepette is jusson eszünkbe: bár egy ideig még jótékonyan takar a nagykabát, azért előbb-utóbb beköszönt a tavasz…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.