Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 29. 12:50, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Ne erőltessünk semmilyen ételt a gyermekre

Ne erőltessünk semmilyen ételt a gyermekre

A Gyermekbirodalom Betűbölcsijében január 28-án az egészséges táplálkozás volt a központi téma.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár egész évben gondoskodik a családbarát programokról. A Gyermekbirodalomban például minden második hét keddjén várják a várandós kismamákat, illetve a kisgyermekes szülőket, nagyszülőket kellemes délelőtti programjára, ahol a kicsik játékkal tölthetik el az időt, míg a felnőttek érdekes információkkal gazdagodnak a különféle előadásoknak köszönhetően.

A legutóbbi előadás például az egészséges táplálkozás témakörét ölelte fel. Az anyukákat Huczka Anita védőnő látta el hasznos tanácsokkal.
- A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is. Ha ebben a korban rögzülnek a jó szokások, akkor a későbbiekben és a felnőttkorban ezt a habitust fogják folytatni, mely az egészségmegőrzést szolgálja. Ha a szülő megtanítja, hogy miből mennyit kell fogyasztani, sőt a gyermek látja is, hogy a szülő szintén előszeretettel majszol zöldséget-gyümölcsöt, akkor ő is szívesebben fogja ezeket az egészséges ételeket megenni – magyarázta a védőnő, azt azonban kihangsúlyozta, hogy erőltetni semmiféleképpen nem szabad semmilyen ételt. Sajnos ezzel épp az ellenkező hatást fogjuk elérni. A gyermekek a későbbiek során is mellőzni fogják a számukra erőltetett ételeket.

- Napjainkban számos lehetőség nyílik arra, hogy a szülők tájékozódjanak az egészséges táplálkozás témakörében. Ennek köszönhetően jobban oda is figyelnek az egészséges ételekre, kerülik például a zsíros húsokat. A gyermeküknek pedig próbálnak mindent megadni, ügyelnek a zöldség-gyümölcs és megfelelő mennyiségű rostbevitelre. A nassolás azonban általános probléma. Az egészséges ételek mellett még mindig nagyon sok keksz és egyéb édesség fogy a nap folyamán – hangsúlyozta előadásában Huczka Anita.

Azt azonban leszögezte, hogy a gyermekeknek önszabályozó rendszerük van. Pontosan tudják, hogy miből mennyire és mikor van szükségük.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.