Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Április 23. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Ne csak szép legyen, hanem kényelmes is!

Ne csak szép legyen, hanem kényelmes is!

Akinek reggelente fáj a sarka, alig tud ráállni, ám idővel bejáratódik, az valószínűleg a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalagja miatt kínlódik.

Tipikus tünet a reggeli fájdalom, ami napközben mérséklődik, de az ácsorgás és a lépcsőzés újra aktiválhatja a fájdalmat. A túl lapos vagy túl magas sarkú cipő viselése is hozzájárulhat a kellemetlen tünetek kialakulásához (ezért cipővásárláskor mindig a kényelem legyen a legfontosabb szempont).
Mivel óriási feladat hárul sarkunkra, hiszen folyamatosan éri erős terhelés, így sérülékeny terület: minden egyes lépésnél támasztékot ad a test súlyának.
A megjelennek a fájdalmak, annak hátterében többnyire mechanikai okok húzódnak meg – a bajt okozhatja túlterhelés, gyakran jelentkezik például a sportolóknál –, de számolni kell autoimmun és neurológiai problémákkal, a csontritkulással is. A túlterhelés hatására a kötőszöveti szalag a normális 2–4 mm-ről akár 6–10 mm-nyire is megvastagodhat.
Enyhébb esetben a probléma pár nap alatt pihentetéssel megszüntethető. Ilyenkor érdemes jegelni az adott testrészt, illetve a lábfej hátrafeszítésével nyújtógyakorlatokat végezni.
Ha a pihentetésre nem múlik el a fájdalom, vagy zsibbad, dagad a láb, feltétlenül forduljunk orvoshoz, aki javasolhat gyógytornát, bokarögzítőt, sarokpadokat vagy sarokemelőt.
Hatékony segítséget nyújtanak az egyedileg elkészített speciális talpbetétek is, mivel tehermentesítik a talpat, eloszlatják a nyomást. Ha hosszabb idő múlva sem javul a helyzet, az orvos szteroid injekciókat rendelhet, de ez a kúra a mellékhatások miatt ritkán ismételhető. A fájdalom csökkentésére lézer-, illetve lökéshullám-terápiát is alkalmaznak.
Szélsőséges esetben műtéti megoldással leválasztják a szalagot a csontról, így a panaszok lényegesen csökkennek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.