Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Navracsicsék fogást találtak Tobinon?

Navracsicsék fogást találtak Tobinon?

Eddig úgy tűnt, hogy amennyiben a leányfalui ír gázoló nem kívánja megkezdeni Magyarországon a börtönbüntetését, akkor hazánknak nincs jogi lehetősége kikényszeríteni az ítélet végrehajtását. Azonban lehet, hogy mégis találtak megoldást – jelentette be Navracsics Tibor.

Francis Tobinnak szeptember 15-ig kellett volna nyilatkoznia arról, hogy Magyarországon kívánja-e letölteni büntetését, de ő két hét haladékot kért - mondta Navracsics a sajtótájékoztatón. Előfordulhat, hogy Tobin a módosított határidő után is olyan nyilatkozatot tesz, hogy nem kezdi meg Magyarországon az ítélet letöltését. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ebben az esetben is talál lehetőséget a jogi úton való kikényszerítésre.

Az Európai Unió tagállamai 2008-ban elfogadtak egy kerethatározatot, mely szerint elismerik a más tagállamok által hozott ítéleteket, és kötelezik is magukat arra, hogy saját országukban végrehajtják azokat.
Azonban ugyanez a kerethatározat lehetővé tette, hogy az elfogadás pillanatában, ha valamely tagállam úgy nyilatkozik, hogy egy ideig még nem kívánja alkalmazni a kerethatározatban foglaltakat, akkor ezt halasztó hatállyal nem kell megtennie.

A megállapodást elfogadó Írország egyelőre halasztaná Tobin lecsukását, a gázoló pedig önként nem jön Magyarországra, hogy letöltse büntetését. Azonban a tárca talált egy olyan pontot, amely alapján mégis csak kínálkozik jogi lehetőség a Tobin-ügy megoldására - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Kormányzati adatok szerint ugyanis Írország nyilatkozata közel 3 évvel későbbi, mint a kerethatározat megszületése, és ráadásul Írország ezt a mai napig sem ültette át a jogrendszerébe - jelentett ki Navracsics. Így ezt a nyilatkozatot figyelmen kívül lehet hagyni, Magyarország jogi eljárást, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást indíthat majd Írország ellen. Ennek következményeként Írországot kötelezhetik a kerethatározat átvételére és átültetésére, a gyilkos gázolónak pedig hazájában kell börtönbe vonulnia.

Tobin két magyar kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun 2000 áprilisában, majd még az ítélethirdetés előtt, családi okokra hivatkozva, óvadék fejében elhagyta Magyarországot. A magyar hatóságok három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: