Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Január 31. 08:27, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Navracsics Washingtonban: a demokráciát nem a Fidesztől kell félteni

Navracsics Washingtonban: a demokráciát nem a Fidesztől kell félteni

Nem a Fidesztől kell félteni a demokráciát - jelentette ki a magyar kormányt ért külföldi bírálatokra reagálva Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter Washington vonzáskörzetében élő magyarokkal találkozva az amerikai fővárosban működő nagykövetségen, helyi idő szerint szerda este.

"A demokráciát nem a Fidesztől kell félteni. Amíg a Fidesz van kormányon, addig a demokrácia nincs veszélyben, mert a Fidesz 1988-ben a demokrácia létrehozására szerveződött" - hangsúlyozta a miniszter a kétórás fórum során a mintegy kétszáz fős hallgatóságnak. Szavai szerint ezt a demokráciát garantálja most a nagyobbik kormánypárt kétharmados többséggel.
Hangot adott meggyőződésének, hogy az amerikai kormányzat képviselői és a törvényhozók a Magyarországgal kapcsolatos véleményük kialakításához "tőlünk kapnak kevesebb információt, mint kellene". Elmondta, hogy Ben Cardin szenátornak, az amerikai Helsinki Bizottság elnökének és Philip Gordonnak, az amerikai külügyminisztérium régiónkért felelős államtitkárának egyaránt felajánlotta a közvetlen konzultáció lehetőségét, ami segíthet eloszlatni a félreértéseket.
Kitért arra, hogy tárgyalópartnerei nem minden esetben értesültek a Magyarországgal kapcsolatos kedvező fejleményekről, például arról, hogy megállapodás született az Európa Tanáccsal a média- és az igazságügyi szabályozás módosításáról, vagy arról, hogy a magyar kormány miniszterelnöki szinten határolódott el az antiszemitizmustól.
Megjegyezte, hogy az elmúlt időben mintha ritkultak volna a Magyarországgal kapcsolatos bírálatok.
Az igazságügyi miniszter vázolta a 2010-es kormányváltáshoz vezető okokat, majd elmondta, hogy az intenzív törvényalkotás, a magyar jogrendszer átalakítása és a szakpolitikai reformok elfogadása után eljött a rendszerek működtetésének és a hibák kijavításának ideje, "hiszen egy évünk van még a választásokig, és 2014-ben el kell számolnunk a választókkal".
"Egészen biztos, hogy óriási viták lesznek, de egyvalamit azért senki sem állíthat: azt hogy a kormány pazarolta volna az időt, és hogy semmit nem tett azért, hogy kivezesse az országot a válságból" - mondta Navracsics. Egyúttal kételyeit hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy Európában bárkinek is biztos receptje lenne a krízisből való kilábalásra, mivel szerinte az sem egyértelmű, hogy az egy új korszak kezdetét jelenti-e, vagy csak egy perióduson belüli döccenőt.
A tárcavezető arra bátorította hallgatóságának tagjait, hogy éljenek a könnyített honosítás intézményével, és állampolgárként kapcsolódjanak be a magyar közéletbe. Kérdésre válaszolva hangot adott meggyőződésének, hogy Közép-Európa népei "nagy történelmi lehetőség előtt állnak", mert "itt van az ideje annak, hogy kezet nyújtsunk egymásnak".

Címkék: USA-Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.