Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Július 24. 08:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Napraforgó szakmai nap Félegyházán

Napraforgó szakmai nap Félegyházán

A beszállítók számára tartott ma (július 23-án) „Napraforgó szakmai napot” az NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft. Kiskunfélegyházán. A rendezvényen bemutatkozott a cég új vezetése és a cseh AGROFERT csoport.

A beszállítók számára tartott ma (július 23-án) „Napraforgó szakmai napot” az NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft. Kiskunfélegyházán. A rendezvényen bemutatkozott a cég új vezetése és a cseh AGROFERT csoport. A szakmai nap vendége volt dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár és Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza város polgármestere.

A rendezvény nyitányaként Petr Cingr, az AGROFERT a. s. Konszern igazgatótanácsának elnökhelyettese mutatta be cseh és szlovákia legnagyobb mezőgazdasági vállalkozását, ismertette a magyar NT csoport megvásárlásának okait.
Elmondta, az AGROFERT a magyar NT csoport megvásárlásával bővítette a már meglévő tevékenységi körét a növényolaj-gyártás és értékesítés üzletágban. Az új tulajdonos további jelentős fejlesztéseket tervez a kiskunfélegyházi gyárban. A magas minőségű napraforgó étolaj előállításához nélkülözhetetlen a cég és a termelők együttműködése. Az új tulajdonos ezen a területen is szeretné erősíteni a hagyományos jó kapcsolatot. Az NT csoport megvásárlásával az AGROFERT azzal a céllal lépett be a növényolaj-szegmensbe, hogy a közeljövőben a közép-európai piac jelentős szereplőjévé váljon.

Kapus Krisztián polgármester beszédében kihangsúlyozta: Kiskunfélegyháza Bács-Kiskun megye harmadik legnagyobb városa, az agrárium tekintetében pedig fellegvára. Reményei szerint a város legnagyobb adófizető cége a tulajdonváltás után még tovább tud fejlődni és újabb munkahelyeket teremt Kiskunfélegyházán.

Feldman Zsolt „A magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségei a következő tíz évben” címmel tartott előadást. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kifejtette: 2010 óta Magyarország a termelés stabilizálása és növelése érdekében közép- és hosszú távú stratégiákkal dolgozik. A nemzetgazdaság tartós növekedési pályára állt, melynek hajtómotorja a mezőgazdaság volt. A beruházások a mezőgazdaságban 2013-ban 9,1%-kal, 2014. I. negyedévében 18,5%-kal nőttek. A foglalkoztatottak száma (2013) 3,9 millió fő, ami 2010-hez viszonyítva 4,2 százalékos emelkedést jelent.
A termelői árak 2013-2022 között a 2003-2012-es árszintek felett alakulnak, de a jelenlegi kiugró csúcsok alatt várhatóak. Növekszik a fogyasztás, folytatódik az agrár-külkereskedelem volumenének növekedése, továbbra is fennmaradnak az élelmezésbiztonsággal és a csökkenő készletekkel kapcsolatos fenyegetések.
Hazánk agrárpolitikájának fő célkitűzései a kis- és közepes gazdaságok támogatása és arányuk növelése, az intenzív ágazatok fejlesztése és a hozzáadott érték növelése a foglalkoztatási képesség növelése érdekében. Főbb feladatok a mezőgazdasági termelés feltételeinek biztosítása, a birtok- és tulajdonviszonyok rendezése, a mezőgazdaság és élelmiszergazdaság versenyképességének növelése, a külső piacok megszerzésének és megtartásának elősegítése, a belső piac rendezettségének megteremtése, a kiegyensúlyozott támogatáspolitika biztosítása, az állattenyésztés és a kertészet kiemelt kezelése – hangsúlyozta Feldman Zsolt.
A szakmai napon a fenntarthatóságról és az innovációkról, a termelők együttműködési lehetőségeiről, az olajnövények piaci helyzetéről hallhattak előadásokat a rendezvény résztvevői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.