Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Július 19. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Napozás – érvek ellene és mellette

Napozás – érvek ellene és mellette

Ma már nem annyira divat a csokibarna bőr, mint néhány évvel-évtizeddel ezelőtt. Elég lassan és drágán tanulták meg a nők a túlzott napozás kellemetlen következményeit.

Ma is hódít a szépen lebarnult, egyenletes és „egészséges” bőrszín. Ez télen és tavasszal jobbára csak szoláriumozással érhető el, de nyaranta mindenki „ingyen” barnulhat. Ingyen, de nem következmények nélkül!

Egyfelől
Továbbra is érvényesek a napozással kapcsolatban az elmúlt évek során egyre hangsúlyosabbá vált szabályok:
- Bármennyire is kellemesen simogató a napfény, a 11-15 óra közötti időszakot ajánlatos elkerülni – a veszélyes UV-sugárzás miatt.
- Gondoskodni kell a fényvédelemről, ami gyerekek esetében hatványozottan érvényes.
- Fontos a fokozatosság. Abból csak baj lehet, ha valaki extra gyorsasággal akar lebarnulni a vakáció első napján.
Másfelől
A szakértők egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy a naptól való hisztérikus félelem káros lehet az egészségre. A D-vitamin termelődéséhez például elengedhetetlen a napfény. Nagy-Britanniában az elmúlt években több esetben ismét előfordult az angolkór. A rachitiszes gyerekek csontgyengesége ma már nem a szmog miatti napfényhiány következménye. Mamájuk kente folyamatosan bőrük minden négyzetcentiméterét fényvédő krémekkel, így a napfény egyáltalán nem tudott bejutni a szervezetükbe.
A reumatológus szakorvosok az időseket is figyelmeztetik arra, hogy minden nap töltsenek néhány percet a napon – a csontritkulás megelőzése céljából.

A paleo megközelítés: az ősember még nem kente magát.
A napsütéssel szembeni sokszor hisztérikus viszolygás miatt tiltakoznak a paleo elmélet szakértői. Érvelésük alapja, hogy valamennyi napsugárzás alapvetően fontos az emberi szervezet működéséhez. Hangoztatva persze, hogy ez a Nap már rég nem az a Nap, amely valaha az ősemberre sütött.

A napvédő készítmények mindenhatóságát erősen megkérdőjelezik. Azt állítják, hogy károsak, mert gyakran téves biztonságérzetet adnak (aki napozószert használ, azt hiszi, már nem árthat neki a napsugárzás). A sugárzás ellen nem is véd minden napozószer. Annyi napfényre viszont mindenkinek szüksége van, amennyi optimalizálja a D-vitamin-szintézist.

A paleo álláspont szeriont nyáron 4-5 perc napvédelem nélküli séta bőségesen elég az emberi szervezetben lezajló D-vitamin-szintézishez. Télen persze ennél többre van szükség. Napozáshoz pedig a cink-oxid tartalmú napvédő krémeket ajánlják, mert szerintük csak ezek védenek az UVA ellen is. A paleósok jelszava: az embert gyárilag arra tervezték, hogy valamennyi időt a napon töltsön.

Címkék: érvek, kontra, nap, napozás, pro, UV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA