Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 08. 13:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Nálunk van Európa egyik legjobban őrzött energiakincse

Nálunk van Európa egyik legjobban őrzött energiakincse

A Makói-árokban ezermilliárd köbméter palagáz rejtőzik szakértői becslések szerint. Ez nagyjából Magyarország 100 évi gázfogyasztásával egyenértékű.

A Makói-árokban ezermilliárd köbméter palagáz rejtőzik szakértői becslések szerint. Ez nagyjából Magyarország 100 évi gázfogyasztásával egyenértékű. Ráadásul hazánkban további öt-hat hasonló terület található még.
A kitermelése még várat magára, ennek fő akadálya az, hogy az energiahordozó nehezen elérhető rétegekben található, és az alapvetően tengerentúli viszonyokra kifejlesztett technológia még nem tart ott, hogy azt nálunk gazdaságosan hozzák felszínre. A kitermelést a tulajdonviszonyok szabályozása is nehezíti, mert míg az Egyesült Államokban az adott terület tulajdonosát illeti a benne rejlő természeti kincs, addig Európában csak 6 méterig, azon túl az államé. A mélyben rejlő palagáz készlettel nem vagyunk egyedül Európában, hiszen Lengyelországban, Franciaországban, Romániában és az Egyesült Királyságban is találhatók efféle energiakincsek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.