Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Június 02. 09:03, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Nagyszabású ellenőrzést tart a MÁV és a rendőrség a vasúti átjárókban

Nagyszabású ellenőrzést tart a MÁV és a rendőrség a vasúti átjárókban

A Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap (ILCAD) alkalmából országszerte közös ellenőrzéseket végez a vasúti átjáróknál a MÁV és a rendőrség június 2-án, pénteken.

Az utazási szezon, valamint az iskolai nyári szünet közeledtével különösen fontos, hogy a járművezetők, a kerékpárosok és a gyalogosok – az előírásokat betartva – körültekintően közlekedjenek, és minden esetben meggyőződjenek az átjárókban a biztonságos áthaladás feltételeiről.
A „Cselekedj biztonságosan a vasúti átjárókban” című, 2009 óta évente megtartott Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampány részeként a rendőrök országosan több mint 50 helyszínen ellenőrzik a közúti közlekedőket, a vasutas biztonsági szakértők pedig szórólapokkal és szóban próbálják felhívni az átkelők figyelmét a kockázatokra. Ezen kívül vizsgálják a vasúti átjárók állapotát, a vágányok melletti területeket, a közúti útburkolat minőségét, a felfestéseket, a fénysorompójelzők, optikák épségét, láthatóságát, illetve megfigyelik, hogy az áthaladó vonatokon megvannak-e az előírt jelzések és zárva vannak-e a vasúti kocsik ajtói.
A MÁV kiemelt feladatának tekinti, hogy mindent megtegyen a vasúti átjárókban bekövetkező közlekedési balesetek megelőzése, illetve számának csökkentése érdekében. Éppen ezért – az útátjárós fejlesztések mellett – a rendőrséggel közösen minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, többször is közös akcióval hívja fel a közúton közlekedők figyelmét a biztonságos áthaladásra.

Május végéig 36 alkalommal következett be baleset az átjárókban, ami tizenöttel több a tavalyi év hasonló időszakához képest. Idén nyolc személy vesztette életét, tavaly hat halálos áldozat volt. Négyen súlyosan, nyolcan könnyebben sérültek meg, az előző évben két súlyos és három könnyű sérülés történt. A balesetek közül tizennégy személyi sérülés nélkül végződött.
A MÁV az év első két hónapjában megnövekedett balesetszám miatt döntött úgy, hogy március második felében – a rendőrséggel közösen – ellenőrzéseket tart több megye vasúti átjáróiban. A kampány elsődleges célja az volt, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetőek lennének. A vasúttársaság ezen felül szórólapokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek. A szabályosan átkelő autósok, motorosok és gyalogosok általában jó néven vették a balesetmegelőző akciót, amely sikeres volt: az ellenőrzéseket követően áprilisban csökkent az események száma.

A tavaszi hazai kampány biztató eredményeiből kiindulva a szervezők remélik, hogy a nemzetközi kezdeményezés újra előtérbe helyezi a tudatos és biztonságos közlekedést, és ennek köszönhetően ismét csökken a balesetek száma.

Az események hátterében száz százalékban az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll. A balesetek majdnem mindegyikét az okozta, hogy a közlekedők túlbecsülték saját képességeiket, megpróbáltak még a vonat előtt átérni, esetleg egy pillanatra kihagyott a figyelmük. Az okok között szerepel a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás is. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt. Tavaly kilenc, idén májusig hét autó ütközött az útátjáróban haladó vonat oldalának, ami a gépjárművezetők figyelmetlenségét, rossz közlekedési morálját mutatja. Vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset hét éve nem történt.
A közúti közlekedés szabályai (KRESZ) szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik.
A KRESZ egyértelműen rendelkezik arról, hogy sötét fénysorompó esetén hogyan szabad az átjárón áthaladni. A vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés üzemzavara esetén járművel a vasúti átjáróra – a megállást követően – abban az esetben szabad ráhajtani, ha a vasúti átjáró olyan kialakítású, hogy a megállás helyéről a vasúti pálya mindkét irányban kellő távolságra belátható, és a jármű vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű nem közeledik.
Amennyiben bármely okból átmeneti üzemzavar következik be, a vonatkozó szabályok szerint azonnal értesítik a mozdonyvezetőket, így ebben az esetben a vonatok maximum 15 km/órás sebességgel haladhatnak az átjárónál, hogy időben meg tudjanak állni; a vasúti járművek – szükség esetén – hangjelzést is adnak. Így elkerülhetők a balesetek és – a sorompó üzemzavara ellenére – a vasutat keresztező forgalom áthaladása is biztosított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2024. Április 22. 13:49, hétfő | Helyi

Batthyánys harcművészek

Muay Thai házibajnokságot rendeztek Kiskunfélegyházán.