Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2018. Október 21. 09:15, vasárnap | Helyi
Forrás: penzcentrum

Nagy változás a benzinkutakon: ezt minden autósnak tudnia kell

Nagy változás a benzinkutakon: ezt minden autósnak tudnia kell

2018. október 12-től egy EU-s irányelvnek megfelelően kötelező az egységes méretű és kinézetű üzemanyagjelölő címkék elhelyezése a kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon.

Két hosszú hétvége is áll előttünk, sokan ezekre a napokra időzítették az őszi pihenést. Aki autóval vág neki az útnak, annak feltétlenül tudnia kell a nemrég bevezetett változásokról. De összeszedtük a környező országok benzinárait is.

Az október 23-it közvetlenül még egy hosszú hétvége követi, a november elsejei mindenszentek ünnepével. A Szállás.hu elemzése azt mutatja, hogy a belföldi települések közül az október 23-i hétvégén a legnagyobb vendégforgalomra Eger, Gyula és Hajdúszoboszló számíthat. Nem túlzás azt állítani tehát, hogy a fél ország útra kel hamarosan, erős forgalomra kell számítani péntek délután és szombat délelőtt az utakon.

Aki autóval indul útnak, annak feltétlenül tudnia kell, hogy október 12-től egy 2014-es EU-s irányelvnek megfelelően kötelező az egységes méretű és kinézetű üzemanyagjelölő címkék elhelyezése a kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon.

A változásokra azért van szükség, hogy a jelölések harmonizáljanak egymással egész Európában, és így a vezetők biztosan és pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot. A már megszokott zöld és sárga címkék helyett fekete és fehér címkékkel találkozhatunk mostantól.

Egészen pontosan ezt takarják mostantól az új jelölések:

  • E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,
  • E10 :benzin 10% -os etanolos alkohollal,
  • E85 : 85% -os alkoholtartalmú etanol,
  • B7 : dízel, amelynek biodízeltartalma 7%
  • B10 : dízel, amelynek biodízeltartalma 10%
  • XTL : teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik
  • CNG : metán autókhoz
  • H2: hidrogén
  • PB-gáz: PB-gáz
  • LNG: folyékony metán

Az országon kívül
Persze nem csak határokon belülre, külföldre is sokan mennek. A hosszú hétvégén határon túlra utazók körében a három legkedveltebb úti cél a lengyelországi Zakopane, a csehországi Prága és a romániai Szováta. A Magyar Autóklub segítségével összegyűjtöttük, a környező országokban mennyibe kerül a 95-ös ólommentes és a gázolaj literenkénti ára.

https://infogram.com/benzinarak-europaban-20181019-1hxj488lom1q4vg

Ahogy a linken megtekinthető táblázatból is jól látszik, Németországban a legdrágább a benzin, Ausztriában is többet kell fizetni a benzinért, méghozzá 28 forinttal, mint itthon, de Szlovákiában is kifejezetten drága a tankolás, átlagosan 464 forintnak megfelelő eurót kérnek egy liter benzinért.

Jellemzően a forgalmas autópályák melletti benzinkutak drágábban adják az üzemanyagot, ezért érdemes tankoláskor letérni, és megkeresni az olcsóbb kutakat. Ma már ez nem okozhat problémát, hiszen számtalan jó alkalmazást tölthetünk le erre a célra, de a legtöbb GPS is jelöli a kutakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 08:28, vasárnap | Helyi

A Duna hullámterében erdőlátogatási tilalmat vezettek be

A Duna áradása miatt a Gemenc Zrt. erdőlátogatási tilalmat rendel el a közvetlen életveszély elhárítása érdekében.

2024. Június 16. 08:26, vasárnap | Helyi

Egyhetes országos ellenőrzést tart a rendőrség a utakon

Jövő hétfőtől egyhetes országos akciót tart a rendőrség az utakon, amelynek célja az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyek kiszűrése

2024. Június 16. 08:23, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. június 16. - ÉVKÖZI 11. VASÁRNAP

2024. Június 16. 08:22, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. június 16. - ÉVKÖZI 11. VASÁRNAP