Városlista
2020. június 6, szombat - Norbert

Hírek

2014. November 21. 08:43, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Nagy társadalmi támogatottságú a nemdohányzók védelméről szóló törvény

Nagy társadalmi támogatottságú a nemdohányzók védelméről szóló törvény

Egyik kormányzati intézkedésnek sem volt olyan nagy társadalmi támogatottsága, mint a nemdohányzók védelméről szóló törvény.

Egyik kormányzati intézkedésnek sem volt olyan nagy társadalmi támogatottsága, mint a nemdohányzók védelméről szóló törvény több mint két évvel ezelőtti szigorításának - mondta az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Beneda Attila a Ne gyújts rá! mozgalom világnapja alkalmából elmondta, hogy Magyarországon még mindig vezető halálok a tüdőrák, amelynek kialakulásáért elsősorban a dohányzás tehető felelőssé. Kiemelte, kevés szó esik a krónikus obstruktív tüdő-, illetve légúti megbetegedésről (COPD), amely jellemzően a dohányosok betegsége.

A helyettes államtitkár jelezte, a népegészségügy területén eddig megtett intézkedések mellé újakat szeretnének bevezetni, és mindenképpen a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Mint mondta, a törvényi szigorítás óta eltelt években a felnőttek körében csökkent a dohányosok száma, azonban a fiataloknál nem történt érdemi változás, ezen a területen még sok a tennivaló.

Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai intézet főigazgatója a november 19-i COPD-világnap alkalmából elmondta, a krónikus betegség kialakulása elsősorban a dohányzáshoz köthető "klasszikus" népbetegség. Magyarországon a becslések szerint hétszázezer ember szenved COPD-ben, amely egyre súlyosabb tüneteket okoz. A fulladással, köhögéssel és fáradékonysággal járó idült légúti megbetegedés leghatékonyabb gyógymódja, ha az érintett abbahagyja a dohányzást, de szükséges a korszerű és folyamatos gyógyszeres terápia és a mozgás is.

Kovács Gábor szólt arról, hogy a hétszázezer betegnek csupán a fele fordul orvoshoz, közülük is csak ötven százalékuk követi az orvosi előírásokat, és 40 százalékuk váltja ki a gyógyszerét. A főigazgató közölte, száz tüdőgondozóban kérhetnek segítséget országszerte azok, akik abbahagynák a dohányzást, emellett telefonos leszoktatás-támogatás is lehetséges, ehhez a 06/80-44-20-44-es ingyenes zöld számot kell hívni, ahol szintén szakember ad segítséget.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője úgy vélte, jó intézkedésekkel és korlátozásokkal lehet eredményeket elérni a dohányzás visszaszorítása területén. A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében 2012. január 1-jétől nem lehet dohányozni zárt helyeken, busz- és villamosmegállókban, aluljárókban, gyermekintézmények, kórházak és egyéb közforgalmú intézmények öt méteres körzetében.

Demjén Tibor ismertetve a fókuszpont felmérését, elmondta: az intézkedések hatására jelentősen csökkent a magyarországi cigarettafogyasztás, a dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében mintegy 8 százalékkal csökkent és összességében 4 milliárd szállal kevesebb cigaretta fogyott tavaly. Csökkent a 13-15 éves korosztályban az alkalmi dohányzók száma is, a naponta dohányzó fiatalok körében azonban kismértékű emelkedés tapasztalható.

MTI/kormany.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 06. 14:00, szombat | Helyi

Szoros versenyben dőlt el a cím

Megyénk java, büszkesége, az egyik legkedveltebb itala volt ma a főszereplő a megyei pálinkaversenyen.

2020. Június 06. 12:00, szombat | Helyi

Három forgatókönyv szerint folytatódhat ősztől az oktatás

A változatok szerint vagy teljesen elfelejtjük a digitális oktatás új tapasztalatait, vagy részben adaptáljuk ezeket, vagy teljesen új korszak kezdődik az oktatásban.

2020. Június 06. 11:57, szombat | Helyi

A legeltetés ősi hagyomány

Hagyományosan Magyarországon Szent György napján lehet kihajtani a rétre az állatokat.

2020. Június 05. 17:26, péntek | Helyi

Trianon emlékére zúgtak a harangok

Június 4-én az Ótemplom előtti Magyarok Nagyasszonya-szobornál gyűltek össze a félegyháziak, hogy megemlékezzenek nemzeti összetartozásunk ünnepnapjáról.