Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Május 15. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nagy járvány jöhet

Nagy járvány jöhet

Az okos ember megelőzi a bajt. Az ország szinte minden területéről jelezték már a lisztharmat megjelenését. Sőt!

Ilyen korán még soha nem regisztrálták e kórt: már április utolsó napjaiban találtak fertőzött leveket a szőlőkben, s ma már szinte minden almán, rózsán, köszmétén fennáll a fertőzés veszélye. Ennek több oka közül az enyhe tél és korai kitavaszodás említhető. A növények nagyjából két héttel korábbi fejlettséget mutatnak az átlagos évekhez képest, ezért nem szabad megszokásból, csak május végétől – például a szőlő esetében a virágzás előtti állapotban – permetezni.

A lisztharmat ellen régóta kénnel, illetve kéntartalmú hatóanyagokkal lépnek fel a kertészek, de ma már nagyon sok más vegyületet tartalmazó szerek is léteznek. Ezek egy része ráadásul felszívódó hatóanyag, így több hétig fejtik ki hatásukat. A kétfajta méreganyaggal felváltva érdemes védekezni, figyelembe véve, hogy az alma háromcentis nagyságig érzékeny lehet a kénre. Így inkább a felszívódó szeres permetezéssel akadályozhatjuk meg a kárt, a legérzékenyebb állapotban a járványszerű lisztharmatfertőzést. Néhány hét múlva érdemes a kénes kezelést alkalmazni. Az almák esetében eljött a legérzékenyebb állapot: a gyümölcsök 2-3 centisek, a hajtások ilyenkor fejlődnek a leggyorsabban. Ha most fertőz a gomba, akkor az egész évet meghatározhatja, sőt a jövő évi termésmennyiségre is kihat.

Az egresnél is érdemes megfogni a hajtásokat, illetve a termést is fertőző amerikai köszméte lisztharmatkárosítását.

A szőlő ebben az évben különleges bánásmódot igényel. Ahol a fiatal hajtásokat fagy érte, azok teljesen vagy részben elpusztultak. Ezek a sérült növényi részek még inkább kitettek a fertőzésnek. A tőkék gyorsan kibontják tartalékrügyeiket, emiatt aztán nagyon sűrű, de sokszor csak kicsi vagy közepes hajtások alakulhatnak ki. Ezt el kell kerülni, mert a túl sűrű lombozatban a gombás fertőzések könnyebben kialakulnak, másrészt jövő tavasszal a metszéskor nem lesz megfelelő számú és fejlettségű termőfelületünk. Bár ebben az évben a fagykáros területen nem szüretelünk, de a szokásoshoz képest kétszer, háromszor több zöldmunkát és növényvédelmet kell elvégeznünk.

Általában igaz – a lisztharmat esetében különösen –, hogy igazán a megelőzéses kezelés hatásos. Ha már megjelentek a tünetek, akkor inkább csak futhatunk a gomba után: mindössze kármérséklést tudunk végezni, s szinte egész évben kínlódhatunk e kór hatásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.