Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2024. Június 11. 11:18, kedd | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

A vármegyei városok között Tiszakécskén választották újra legnagyobb támogatottsággal a hivatalban lévő polgármestert: Tóth János a szavazatok 83,63 százalékát kapta meg. Szintén fölényes győzelmet aratott Dunavecsén Vörös Sándor (82,5 %), Kiskunfélegyházán Csányi József (76,46), valamint Kunszentmiklóson Lesi Árpád (75,86 %). A városok között Kerekegyházán és a Kiskőrösön egyetlen kihívója sem volt a hivatalban lévő polgármesternek.

A legszorosabb városi eredmény Kalocsán volt, ahol a korábbi Fideszes Bagó Zoltán egyesületi színekben szorongatta meg a jelenlegi polgármestert, a Fidesz-KDNP-s Filvig Gézát, aki mindössze 23 szavazattal került fölénybe.

Baján Nyirati Klára elveszítette a választást, miután a Fidesz-KDNP jelöltje, Kámánné Dr. Bari Bernadett lett a befutó több mint 47 százalékos eredménnyel. A városok közül Kecelen veszített a hivatalban lévő városvezető. A Fidesz-KDNP-s Haszilló Ferenc helyett a független Benedeczki Tamás vezetheti a várost.

Voltak olyan városok is, ahol nem indult a jelenlegi polgármester. Izsákon Bozóky Imre helyett Lakatos Tamás folytathatja a Fidesz-KDNP színeiben; Jánoshalmán viszont a Czeller Zoltán utódjának szánt Fidesz-KDNP-s Rab Zoltánnal szemben a független Lengyel Endre nyert. Ez történt Lajosmizsén is: Fekete Zsolt, a Lajosmizsei Gazdakör jelöltje legyőzte a Basky András polgármester utódjának szánt Horváth Sándort. Hajóson is váltás történt: Estók Mihálynét a 25 éves Alföldi Albert – az egykori MSZP-s képviselő, Alföldi Albert unokája – követi függetlenként a polgármesteri székben.

A kisebb településeken is születtek érdekes eredmények. Például Dávodon, Madarason, Dusnokon, Géderlakon és Kunfehértón is hivatalban lévő polgármesterek veszítettek. Jászszentlászlón a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben győzött a független Sebestyén István – a jelenlegi polgármester, Nagy András „utódja”; Nemesnádudvaron pedig Kovács István helyére a független Torma Szabolcs ülhet.

Sok helyen nem akadt kihívója a hivatalban lévő polgármesternek, vagy az „utódjának”, ám akadtak olyan települések is, ahol népszerű volt a polgármesteri szék. Például Dunaegyházán és Bátmonostoron is hatan indultak a tisztségért. Előbbi helyen Árizs-Agárdi Bernadett, utóbbin pedig Horváth Ildikó lett a befutó, mindketten függetlenek. A kihívóval szemben megméretett kistelepülési polgármesterek közül a legnagyobb arányú győzelmet egyébként Bekő Csaba, Érsekhalma polgármestere aratta, a szavazatok 95,83 százalékát gyűjtve be.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 22. 07:35, szombat | Helyi

A száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.

2024. Június 22. 07:34, szombat | Helyi

Szombaton is másodfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun vármegyében

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. két déli vármegyére szombatra is; Csongrád-Csanád és Békés vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat szombaton.

2024. Június 21. 10:09, péntek | Helyi

Ajándék muskátli az udvarokba, ablakokba

Kedves Félegyháziak!

2024. Június 20. 13:50, csütörtök | Helyi

Tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun vármegyében

Az elmúlt napok tartósan meleg és csapadékmentes időjárása miatt június 20-án 0:00 órától tűzgyújtási tilalom van érvényben Bács-Kiskun vármegyében.