Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. December 31. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Nagy durranás - Szilveszteri pezsgőkóstolgatás

Nagy durranás - Szilveszteri pezsgőkóstolgatás

Tesztsorozatunk mi mással is zárhatná az évet, mint a pezsgők kóstolgatásával. Mivel a csapatban ezúttal a hölgyek voltak többségben, a választás az édes pezsgőkre esett, mégpedig az ezer forint alatti árkategóriában.

Annak ellenére, hogy minden értő pezsgőrajongó szárazat iszik, az édesek sokkal népszerűbbek, a hazai piacon 70-80 százalékos a részarányuk. A kínálat zöme az olcsó és közepes árkategóriába sorolható, de akár sok ezer forintért is vehetünk francia pezsgőt.

A hazai pezsgőfogyasztás egyre csökken, holott a gyártók mind számosabban vannak és egyre több a speciális pezsgő is. Az alapanyagokat tekintve a chardonnay és a pinot noir mellett újdonságnak számít, hogy készül már pezsgő furmintból, hárslevelűből, sőt még kadarkából és zweigeltből is. A vásárlások zöme decemberre összpontosul, 22 millió palackot vásárolunk ilyenkor, de tíz évvel ezelőtt még 28-29 millió palack fogyott. A jelentős csökkenés miatt a Magyar Turizmus Zrt. két éve a pezsgőt népszerűsítő kampányba kezdett, de nagy eredményekről azóta sem hallottunk (40 milliót szántak erre, amiből nemigen lehet nagy és folyamatos marketinget végezni).

A brut jelölésűt (extra száraz) és a sec (száraz) típusú pezsgőt általában aperitifnek, étkezés előtt kell fogyasztani. A demi sec (félszáraz) pezsgő halakhoz, sovány, könnyed sültekhez illik. A doux (édes) desszertekhez ajánlható.

A fehér pezsgők ideális fogyasztási hőmérséklete 4–7 Celsius-fok, a rozé és vörös pezsgőké 7–10. A szakértők azt mondják, nem kell teletölteni a pezsgőspoharakat, hagyjunk helyet a habzásnak, s nem ajánlatos a pohárban megforgatni az italt, mert így eltávozik belőle a szénsav.

Ennyi felkészülés után egy hipermarketben vásároltunk, majd bontottuk meg a hat palackot, és kezdtünk bele a kóstolásba. Azon nem lepődtünk meg, hogy nagyok a különbségek az ízek között, de hogy az itókázás előrehaladtával egyre keserűbbnek éreztük a pezsgőket, az furcsa volt. Az édes jelölés ellenére egészen karcos ízekkel is találkoztunk, és a hatból négy terméket biztosan nem választanánk. Tíz pontot egyik sem kapott, a legtöbbet, nyolcat a Törley Fortunának, eggyel kevesebbet a Szovjetszkoje Igrisztojének adtunk. A BB következett, majd az utolsó három palack esetén már csak 5 és 4 pontokat osztogattunk.

1. HELYEZETT
Törley Fortuna
7% alkohol
Termelte: Törley Kft.
Ár: 849 Ft


2. HELYEZETT
Szovjetszkoe Igrisztoje
10% alkohol
Termelte és palackozta:
Royalsekt Zrt., Izsák
Ára: 649 Ft


3. HELYEZETT
BB
11% alkohol
Termelte: Balatonboglári Borgazdaság
Ára: 749 Ft


4. HELYEZETT
Szent István Korona
12% alkohol
Termelte: Törley Kft.
Ára: 559 Ft


5. HELYEZETTEK
Walton
11% alkohol
Termelte: Törley Kft.
Ára: 689 Ft


König
10,5% alkohol
Termelte: Royalsekt Zrt., Izsák
Ár: 599 Ft

Címkék: lista, pezsgő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.