Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2021. Január 05. 14:56, kedd | Helyi

Műszaki fejlesztésre nyert forrást a kiskunfélegyházi Rádió Smile

Műszaki fejlesztésre nyert forrást a kiskunfélegyházi Rádió Smile

A közösségi rádiók műszaki fejlesztéseit célzó pályázatot minden évben kiírja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A közösségi rádiók maximum 3, még a kisközösségi rádiók 1 millió forintos keretösszegre pályázhatnak, amelyben a stúdió műszaki berendezéseit, eszközeit fejleszthetik vagy a stúdió akusztikát javíthatják az elnyert összegből.
A kiskunfélegyházi Rádió Smile a 2020-as évben a harmadik fordulóban adott be pályázatot és nyert 752.265 Forintot. Fontos, hogy a teljes fejlesztési költség maxmimum 80%-át támogatja az NMHH Médiatanácsa, azaz minden rádiónak saját forrást is szükséges bevonnia. A pályázat részben elő, részben pedig utófinanszírozású, azaz a 80%-os támogatás egy részét is csak a már beszerzett eszközök megléte és a költségek elszámolását követően kapják meg. Az önerőhöz nagy segítség volt Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának támogatása, amelynek így egy részét erre fordította a rádiót üzemeltető, Mosoly Média Nonprofit Kft - nyilatkozta Csőszi Viktor, a rádió ügyvezetője.

Abból adódóan, hogy úgynevezett "broadcast" eszközökről beszélünk, amelyek szinte folyamatos üzemre/használatra vannak tervezve, jóval drágábbak, függetlenül attól, hogy egy komplett keverőasztalról vagy "csak" egy fejhallgatóról beszélünk. Bő egy éve például egy hangkártyát szereztünk be, ami önmagában több mint 250.000 Ft volt, - és már el is vitte a keret negyedét - szóval nagyon meg kell gondolni, hogy mely fejlesztéseket lehet önerőből és melyeket főként a pályázat segítségével megoldani.
Idén a telefonos interjúkban közreműködő telefonhybrid-et cseréljük le, amely összekapcsolja a hallgatót a stúdióval a keverőasztalon keresztül. A mai hagyományos értelemben vett vonalas telefonszolgáltatások is digitálisak, nálunk már hosszú évek óta IP alapú van, hiszen sokkal kedvezőbb percdíja van, ráadásul sok olyan plusz szolgáltatás áll rendelkezésre, amit a hagyományos vonalasok nem tudnak, így ez nekünk mindenképp hasznos, hogy nem kell az analóg -digitális átalakítás miatt további eszközket építeni a láncba, hanem egy központi egység megoldja. Ráadásul elfelejthetjük az analóg vonalból még talán ismerős zúgásokat, zajokat. Örömünkre szolgál, hogy ez az egység ráadásul magyar fejlesztők és mérnökök munkája, így újra lesz hazai kütyü is a stúdióban.

A mikrofonállványokat szintén folyamatosan nyúzzuk, mozgatjuk, a régebbiek külsős rugósak már kezdenek nyekeregni, kevésbé esztétikusak. Az előző beszerzésben vásárolt modern állványokat gyorsan megkedveltük és az idei pályázatba is beleépítettünk még kettőt, így a kamerákon látott képeken rövidesen egységes állványzat lesz.. apropó kamerák..

Mivel 2014 ősze óta Kiskunfélegyházán nincs helyi televízió, pár éve próbaképp egy-egy műsort részben videóban is megmutattunk. Látva az ez irányú érdelődést, eldöntöttük, hogy ezt a hiányt előbb utóbb, de pótolni kell. A Visual Radio mint forumula nyugaton és tőlünk keletebbre is már évek óta létező dolog, a nagyobb rádióknál komplett kamerarendszer van kiépítve, és a reggeli vagy esti talkshow-kat úgy láthatjuk mintha egy televízió műsort néznénk, kameraváltásokkal, feliratokkal stb. Ha nem is ennyire modern módon, de a televízió érzését adva szeretnénk visszaadni jelenleg a reggeli műsorunkat, főleg amikor vendégeink érkeznek. Büszkék vagyunk arra, hogy a tavalyi újítás óta a vendégek és a kollégák is örömmel látják, hogy milyen szép nézettséget érnek el az élő műsorok videós közvetítései, ráadásul az NMHH megbízásából készített féléves hallgatottsági mérésekből látszik, hogy a 18-49-es célcsoportban már a reggeli órákban is többen választanak bennünket, mint az ismert nevekkel kooperáló kereskedelmi adót.

A visual részt a meglévő Full HD kamera társának beszerzésével és egy érintőképernyő beszerzésével bővítjük, így több kameraállásból is láthatóvá válnak a beszélgetések, interjúk. Amint lesz rá lehetőségünk, egy-egy városi rendezvényen is szeretnénk majd bevetni ezeket, reméljük mihamarabb.. nagyon hiányoznak már nekünk is a rendezvények!

A mindennapi munkánk része a fejlhallgató, ami bizony talán a legjobban kopik, használódik, néha-néha leesik. Bármennyire is kényelmesnek tűnik a fejünkön, négy órahossza után azért szívesen vesszük le a fejünkről. Törekszünk a minőségibb fejhallgatók beszerzésére, aminek a darabára is bőven 50 ezer forinton felül van, így idén a pályázat segítségével 3 db -ot tudunk beszerezni, így az egyik stúdióban teljesen lecserélhetjük a régebbi már-már szakadozott, elhasználódott példányokat.
A pályázat megírásakor is ki kell rá térni, de természetesen már most is van ötlet arra, hogy majd a jövő évi fordulóban mit szeretnénk fejleszteni, addig pedig még egy nagy feladat vár ránk: valamelyik hétvégén beköltözni a stúdiókba, és a "Karácsonyi ajándékokat" beépíteni a rendszerbe, lepróbálni, beüzemelni. Ezt is, akárcsak a pályázat elkészítését, mi magunk csináljuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 10:46, kedd | Helyi

Emlékezzünk együtt az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésére

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176., és a várossá nyilvánítás 250. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra.

2024. Február 27. 10:16, kedd | Helyi

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Február 27. 08:18, kedd | Helyi

Február második felében is melegebb van, mint a megszokott

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan 6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásost - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői Facebook-bejegyzéséből.

2024. Február 26. 19:20, hétfő | Helyi

Sulyok Tamást választotta államfőnek az Országgyűlés

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.