Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Szeptember 08. 09:58, csütörtök | Helyi
Forrás: OrientPress

Munkaerőhiánnyal küzd Kelet-Európa

Munkaerőhiánnyal küzd Kelet-Európa

A kelet-európai országok korábban arról voltak nevezetesek, hogy nagy számban állt rendelkezésre az olcsó munkaerő.

A népesség azonban öregszik, a fiatal, munkaképes lakosság pedig a gazdagabb, nyugat-európai országokba vándorol ‒ írja a Világgazdaság.


A cégek ingyenes szállással, gyógyfürdőbérlettel, két számjegyű fizetésemeléssel próbálják csábítani a munkaerőt a térségben.

A McDonaldʼs például Magyarországon már juttatáscsomaggal, ingyenes szálláslehetőséggel toborozza a munkavállalókat – írja a Bloomberg. Kelet- és Közép-Európa számos országában égető a munkaerőhiány. Ezek az országok korábban arról voltak nevezetesek, hogy nagy számban állt rendelkezésre az olcsó munkaerő. A népesség azonban öregszik, a fiatal, munkaképes lakosság pedig milliószámra vándorol ki a gazdagabb, nyugat-európai országokba, hogy ott próbáljon szerencsét.

Csehországban 166 százalékkal nőtt két év alatt a betöltetlen állások száma. Jelenleg 110 ezer munkavállaló hiányzik az országban, így itt a legalacsonyabb a munkanélküliség az Európai Unióban. Lettországban az elmúlt évben a háromszorosára, Lengyelországban tavaly december óta a duplájára nőtt a betöltetlen állások száma.

A térségben egyre több cég kényszerül a McDonaldʼséhoz hasonló megoldásokra: a Lidl diszkontlánc Csehországban 25, Magyarországon 20 százalékkal emelte a fizetéseket nemrég. Romániában szoftverfejlesztőkből van akkora hiány, hogy a cégek edzőtermi és gyógyfürdőbelépőkkel csábítják őket. Szlovákiában, ahol világszerte a legnagyobb az egy lakosra jutó autógyártás volumene, kénytelenek a környező országokból szakembereket toborozni.

Az autógyárak kénytelenek továbbá képzést és szállást is ajánlani, ha megfelelő munkaerőt szeretnének találni. Még az olyan alacsonyabb képzettséget igénylő álláshelyeket is nehéz betölteni, mint a futószalag melletti vagy fényezőműhely-beli állások – panaszkodott Jozef Bace, a zsolnai Kia Motors Corp. szóvivője.

A munkaerőhiány következménye, hogy folyamatosan nőnek a fizetések és a cégek költségei. A bérnövekedés üteme a legtöbb országban jóval magasabb a termelékenység növekedésénél, Litvániában például még 2019-re is 6,5 százalékos béremelkedést várnak, miközben csak feleekkora gazdasági növekedést jósolnak. A Morgan Stanley elemzése szerint Közép-Európán belül Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a munkaerő-költségek.

A helyzet új kihívás elé állítja a térség országait. Olcsó munkaerő már nincs, ezért az oktatásba és a munkaerő mobilizálásába kell majd fektetni, egyébként kivonulnak a befektetők – figyelmeztet Martin Kahanec, a Közép-európai Egyetem professzora. Egyelőre azonban a cégek még jönnek, a munkaerő ugyanis még mindig jóval olcsóbb, mint nyugaton, a kormányok pedig úgy alakítják át az oktatási intézményeket, hogy azok jobban alkalmazkodjanak a munkaerőpiac igényeihez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.