Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 15. 13:02, péntek | Belföld
Forrás: MTI

MSZP: nem lehet külső okokra fogni a visszaesést

MSZP: nem lehet külső okokra fogni a visszaesést

Az MSZP szerint nem lehet külső okokra fogni a gazdaság visszaesését.

Burány Sándor országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, bár a kormány az Európai Unió válságával igyekszik magyarázni a GDP csökkenését, a magyar gazdaság teljesítménye valójában az egyik legrosszabb az EU-ban.
Szerinte nem stimmel az a kormányzati magyarázat sem, amely a mezőgazdaságot sújtó aszállyal hozza összefüggésbe a bruttó hazai termék visszaesését. Ezt azzal indokolta, hogy 2012-ben az ipari termelés és az építőipar teljesítménye is csökkent.
Az MSZP-s politikus hozzátette: a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz a hazugsághoz, hogy csökken az államadósság, pedig valójában emelkedik. Ráadásul - fűzte hozzá - az államadósság alakulását egyre kevésbé lehet a forintárfolyam gyengeségével magyarázni, mert az adósság egyre nagyobb része forintalapú.
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, a napokban lezajlott dollárkötvény-kibocsátással eldőlt, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nélkül is képes megállni a saját lábán.
Burány Sándor erre úgy reagált, az államháztartást finanszírozni - és ezzel elkerülni az államcsődöt - nem dicsőség, hanem alapvető kormányzati feladat. Ugyanakkor a magyar kötvények hozama kétszerese-háromszorosa a lengyelnek és a szlováknak - mondta, megjegyezve, hogy ezért és a pénzbőség miatt volt hatszoros túljegyzés a dollárkötvényekre.
"Magyarország tehát meg tud ugyan állni a lábán, de drágán" - kommentálta a kormányfő szavait.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország