Városlista
2021. december 7, kedd - Ambrus

Hírek

2011. December 20. 13:49, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mozgolódik az észak-koreai hadsereg

Mozgolódik az észak-koreai hadsereg

Kim Dzsong Il halálának bejelentése után visszarendelték a laktanyákba az észak-koreai hadsereg számos egységét, amelyek éppen téli hadgyakorlatukat tartották – jelentette kedden a Yonhap hírügynökség.

A dél-koreai hírforrás azt is tudni véli, hogy az északi hadsereg összes alakulatánál szigorították a biztonsági intézkedéseket. Mindazonáltal egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek szokatlan csapatmozgásokra vagy provokációkra engednének következtetni – tette hozzá a Yonhap.

A dél-koreai kormány kedden „részvétét nyilvánította az észak-koreai népnek” Kim Dzsong Il halála miatt, ugyanakkor bejelentette, hogy nem képviselteti magát hivatalosan a pjenjani rezsim vezetőjének december 28-ra kitűzött temetésén.

Amerika támogat

Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Japán nemzetvédelmi lépéseit annak nyomán, hogy hétfőn ismertté vált az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il halála. Barack Obama negyedórás telefonbeszélgetést folytatott Noda Josihiko miniszterelnökkel, hangsúlyozva: az Egyesült Államok „eltökélt szoros szövetségesei, köztük Japán megvédelmezésére”. Az elnök kiemelte annak fontosságát, hogy megőrizzék a Koreai-félsziget és az egész térség stabilitását.

Kína gyászol

Kína külügyminisztere megbeszéléseket folytatott Kim Dzsong Il halála kapcsán dél-koreai partnerével és Hillary Clintonnal, az amerikai diplomácia vezetőjével is. Liu Vej-min külügyminisztériumi szóvivő Pekingben kedden elmondta, a felek egyetértettek abban, hogy fontos a Koreai-félsziget stabilitásának megőrzése. Tájékoztatóján Liu lényegében pekingi látogatásra invitálta a phenjani rezsim új vezetőjét, Kim Dzsong Unt. Mint mondta, „Kína és Észak-Korea mindig is fenntartotta a magas szintű látogatásokat, és szívesen látjuk az (új) észak-koreai vezetőt egy látogatásra egy kölcsönösen megfelelő időpontban”.

A kínai államfő kedden részvétlátogatást tett Észak-Korea pekingi nagykövetségén. Hu Csin-tao személyesen fejezte ki együttérzését Ki Dzsong Il halála kapcsán. Kína a legfontosabb szövetségese Észak-Koreának, amely az utóbbi években egyre inkább függő viszonyba került nagy szomszédjától.

A hivatalos kínai média is kulcsfontosságúnak minősítette kedden, hogy Kim Dzsong Il halála után óvatos legyen a politikai átmenet Észak-Koreában, s megőrizzék az ország stabilitását.

Nyitott koporsó

Phenjanban ezrek vonultak el kedden az elhunyt vezető nyitott koporsója előtt, hogy búcsút vegyenek az Észak-Koreát 1994 óta irányító Kimtől. Az állami televízió beszámolójában látható volt a politikus felravatalozott holtteste. Magas rangú politikai vezetők, élükön a kijelölt utóddal, Kim Dzsong Unnal, sorra fejet hajtottak a vörös drapériával borított koporsó előtt.

A kommunista országban félárbocra eresztették a zászlókat a középületeken, laktanyákon, gyárakon, hivatali épületeken. Kim temetése december 28-án lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 07. 14:04, kedd | Külföld

Terjed Nagy-Britanniában az omikron

Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna

2021. December 07. 11:09, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 266,4 millió, a halálos áldozatoké 5,262 millió a világon

A világon 266 449 429 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 262 356 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. December 07. 08:00, kedd | Külföld

Szigorodtak a beoltatlanokra vonatkozó korlátozások Ukrajnában

Ukrajnában hétfőtől életbe léptek azok a szabályozások, amelyeknek értelmében szigorodtak a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkorlátozások a beoltatlanok számára.

2021. December 07. 06:00, kedd | Külföld

Közelít Magyarország felé az omikron koronavírusváltozat

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója hétfőn.