Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 25. 14:05, péntek | Belföld
Forrás: mno / Magyar Nemzet

Moszkva akár finanszírozná is Paks bővítését

Moszkva akár finanszírozná is Paks bővítését

Az Európai Unió és Oroszország energetikai együttműködéséről, az atomenergia jövőjéről, a közép-európai, benne elsősorban a magyar tervekről rendeztek a minap konferenciát a budapesti Orosz Kulturális Központban.

A rendezvényen részt vett az orosz atomenergetikai iparágat összefogó és felügyelő állami vállalat, a paksi erőmű bővítésére pályázó Roszatom képviselője is. Ivo Kouklikkal, a cég leányvállalatának, a Rusatom Overseas alelnökével az ezzel kapcsolatos orosz tervekről beszélgetett a Magyar Nemzet újságírója.

– A fukusimai katasztrófa sokakat megijesztett, s egyes országok, élükön Németországgal ennek hatására el is álltak a nukleáris energia jövőbeli felhasználásától. Mint az előadásában hallhattuk, ennek ellenére úgy gondolja, hogy az atomenergiának komoly jövője van. Mire alapozza ezt az optimizmust?
– A fukusimai tragédia természeti katasztrófa, a földrengést követő cunami következménye. E baleset után a világ összes atomerőművében úgynevezett stresszteszteket végeztek, s ez az Európai Unió által előírt ellenőrzés a tagországokban most fejeződik be. A beruházók ezután még több figyelmet fordítanak a biztonságra, s a III+ generációs reaktorokat már ennek figyelembevételével fejlesztették ki. Kétségtelen, hogy az engedélyezés a tragédia hatására a jövőben bonyolultabbá válik, ám már most látható, az atomenergia világpiaca tovább növekszik. Azok az országok, amelyek az atomenergiára alapozták terveiket, nem változtattak álláspontjukon, míg Németország már Fukusima előtt forszírozta energiastratégiájának átgondolását.

– Ez jól látszik Kelet-Közép-Európában, ahol Csehországtól Lengyelországon és Szlovákián át Törökországig atomerőművek építésének és bővítésének sora van napirenden. Magyarország is új blokkokkal bővítené a paksi erőművet, amely terv iránt erősen érdeklődik Oroszország is. Mit tud ajánlani a Roszatom?
– Mindenekelőtt a tapasztalatot, a modern, kipróbált magas technológiát, a know-how átadását, s emellett mintegy 40-45 százalékban a helyi beszállítók bekapcsolását a projektbe. Sőt, a versenyképes gyártók később a Roszatom más beruházásaiban is szerepet kaphatnának.

– S milyen reaktort építenének be az új blokkokba?
– A III+ harmadik generációs VVER–1200-as reaktort hoznánk, amely ma a legmodernebb a nyomottvizes technológiák között.

– S az ajánlat tartalmazná az atomhulladék elszállítását, tárolását is?
– Amennyiben a megrendelő úgy kívánja, erről is tárgyalhatunk, hiszen a Roszatom az egyetlen olyan cég, amely az erőműépítéstől a kiszolgáláson át egészen a hulladéktárolásig integrálja az atomenergia-ipar egész láncolatát.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.