Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Március 28. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Most vásárol? Mit kell tudni a mai okostelefonnak?

Most vásárol? Mit kell tudni a mai okostelefonnak?

Aki éppen választás előtt áll, ha teheti, ne egy-két generációval régebbi hardvert nézzen ki. Összefoglaltuk, hogy mit kell tudnia a mobilnak 2016-ban.

A március elején befejeződött barcelonai Mobile World Congress lényegében meghatározta, melyek a főbb technikai jellemzők, amelyekkel per pillanat rendelkeznie kell ma egy jó okostelefonnak. Persze androidos telefonokról van szó: az Apple szokás szerint távol tartotta magát az eseménytől, s a minap bemutatott iPhone SE sem műszaki újdonságok okán tűnik piacképesnek.

Hosszabb akkumulátor-üzemidő, vagy legalább gyorstöltés

Ha az akkumulátor technológia nem is, a szoftverek érdemben fejlődtek: a legújabb Android 6-os, Marshmallow operációs rendszert futtató készülékek lényegesen energiatakarékosabbak.

Érdemes minél nagyobb kapacitású akkumulátorral szerelt mobilt venni, s a gyorstöltők is sokat javítanak a felhasználó idegállapotán – ha le is merült a telefon, velük pillanatok alatt használható állapotba lehet hozni. Nem is beszélve az LG G5 moduláris kialakításáról, melynek segítségével egy mozdulattal, a készülék szétszerelése nélkül lehet akkut cserélni.

Bővíthető tárhely

Évekig tartott számos gyártó próbálkozása, hogy meggyőzze a felhasználókat arról, hogy már nem kell bővíthető tárhely, például a videókkal pillanatok alatt csurig tölthető belső memória tartalmát egyszerűen lőjék föl a felhőbe…

Mára felhagytak ezzel a szerencsétlen ötlettel, s többek között a legújabb LG G5, a Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge, a Sony Xperia X és XA végre újra adnak helyet az olcsón, könnyen kezelhető microSD-kártyának. Vége a többórás gyötrődésnek, amivel egy fájlt fel lehetett küldeni internettel rosszul fedett helyen a Drive-ra vagy a Dropboxba.

USB-C

Legnagyobb előnye, hogy végre nem lehet szórakozottan fordítva beerőltetni a csatlakozót a portba. De nem csak ezért szeretjük: végre létrejött egy világszabvány, amit a Google és az Apple egyaránt támogat, s nem lesz többé bonyodalmas két készüléket összeilleszteni.

Nem lebecsülendő előny továbbá, hogy a Type-C elődeinél, sőt, az USB 3-nál is nagyobb adatátviteli sebességre képes.

Ujjlenyomat-szkenner

Talán ez a legkönnyebben nélkülözhető feature. De be kell látni: kár lenne nélkülözni azt a szolgáltatást, ami mára már nem csak a high-end telefonokon, hanem az alsó középkategóriás kínai mobilokon is megtalálható. És még működik is.

Always-on kijelző

Lehet élni nélküle, de roppant kényelmes a csaknem mindig (Samsung S7, S7 Edge) és az állandóan világító részkijelző (LG G5), mert az összes igazán fontos esemény (hívások, üzenetek, pontos idő, akkumulátor töltöttség) rápillantva azonnal látszik, nem kell ébreszteni-feloldani a készüléket.

Az újdonságról természetesen még nincsenek hosszabb távú tapasztalatok, de a gyári ígéret szerint az LG esetében például úgy oldották meg a dolgot, hogy áttervezték a kijelző driver integrált áramköreinek memóriáját és az energiagazdálkodási funkciót, így a képernyő háttérvilágítása csak a kijelző egy kisebb részét világítja meg.

E megoldásnak köszönhetően az Always-on kijelző óránkénti energiafogyasztása állítólag az akkumulátor teljes kapacitásának csupán 0,8 százalékát teszi ki: ennél az is többet fogyaszt, ha a felhasználók naponta százötvenszer is bekapcsolják az okostelefonjukat, hogy megnézzék, hány óra is van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.