Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Július 02. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Most kell figyelni!

Most kell figyelni!

A hetek óta tartó szárazság és aszály után változékonyabbra fordult az időjárás, s még a minap lehullott kevés csapadék is változtathat a helyzeten.

A lisztharmat, a varasodás, az alternária (képünkön), a verticillium mellé felzárkózhatnak a peronoszpórafélék – mint a burgonyát, paradicsomot gyorsan elpusztító fitoftóra – is.

Aki nem előzi meg a bajt, hamar oda lehet a munkája.

Elég egy kis hajnali pára, esőcske, rosszul elvégzett öntözés, ami segíti a talajlakó gombák terjedését, a növényre kerülését. Szinte biztos, hogy már a legtöbb kertben megjelentek a szárazság- és melegkedvelő fertőzések, mint például a lisztharmat, a paradicsomlevelek besodródását, majd sárgulását okozó verticillium és alternária gombák.

Ezek ellen hetente rezes permettel érdemes védekezni, illetve rövid élelmezési várakozási idejű, felszívódó szert a sorba beilleszteni.

A napokban feltétlenül permetezni kell, máskülönben egy sor új gomba támadhatja meg a növényeinket.

A paradicsomon, padlizsánon és burgonyán kívül oda kell figyelni az almákra, mert megjelentek már a varasodás foltjai is. Ezek kialakulását, terjedését rezes és felszívódó szert tartalmazó szerekkel lehet megakadályozni, amelyek jók a letermett cseresznyék, meggyek levélbetegségei ellen is.

Az érő málna, ribizli, egresfélék, a kései cseresznyék, a kajszi- és korai őszibarackfélék termését a mérsékelt párásodás és kisebb esők hatására is egyaránt megtámadhatja a szürkepenész és a monília, ami a termés gyors rothadását okozhatja. A szőlőkön a bogyónövekedés és a fürtzáródás előtti szakaszban vagyunk, itt a lisztharmat és a peronoszpóra, valamint a fertőző anyagok terjesztését „végző” kabócafélék ellen kell védekezni.

A gyümölcsökben ismét rajzanak a gyümölcsmolyok, de már markáns levéltetűtelepeket is látni a fákon.

Kisebb élőlények, így szinte csak mikroszkóppal látni az atkákat, de a kártételük látványos: torz kicsi levelek, hajtások. Ezek a fólia alatt növekedő és a szabadtérben cseperedő paprika és paradicsom leveleit is a mai napig károsíthatják, ugyanis szinte robbantak a populációk a nekik kedvező melegben és a párát alig tartalmazó levegőn. Bár most párásabb az idő, de a korábbi felszaporodásuk miatt jelentős lehet még a kártételük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.