Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Október 24. 16:18, péntek | Helyi
Forrás: - szerk. -

Móra Istvánra emlékezett a város

Móra Istvánra emlékezett a város

Móra István, Móra Ferenc bátyjának szülőházánál helyeztek el ma (október 24-én) koszorúkat az író születésének 150. évfordulója alkalmából.

Móra István, Móra Ferenc bátyjának szülőházánál helyeztek el ma (október 24-én) koszorúkat az író születésének 150. évfordulója alkalmából. A Móra István-emléknap keretében délután emléktáblát lepleztek le a Constantinum Intézmény falán, majd könyvbemutatóval és kiállítás megnyitóval zárult a program a Hattyúházban.

Móra István 1864-ben született Kiskunfélegyházán. Tanító volt, a múlt század végén Zentán dolgozott. 1957-ben halt meg Budapesten. Sokoldalú irodalmi érdeklődése ellenére a magyar irodalmi élet nem figyelt fel rá, pedig írt verset, elbeszélést, színdarabot, néprajzi tanulmányt, a szegedi újságoknak pedig munkatársa volt. A Móra családot viszont ő jegyezte el az irodalommal: öccse Móra Ferenc volt, fia, a Zentán született László, ugyancsak költő és több gyermeklap szerkesztője volt.
Kiskunfélegyházán ezen a héten több ízben is megemlékeztek Móra Istvánról. Kedden (október 21-én) Móra István „Versek” című kötetét mutatták be a Hattyúházban. Ma (október 24-én) koszorút helyeztek el az író szülőházánál, majd a Constantinum Intézmény falán elhelyezett emléktáblát leplezték le. Köszöntőt mondott Mindák József intézményvezető és dr. Tarjányi József a Móra Emlékbizottság tagja.

A program a Hattyúházban folytatódott, ahol könyvbemutatóra és kiállítás megnyitóra került sor. A résztvevőket Laczkóné dr. Szabó Klára a Móra Emlékbizottság tagja és Kállainé Vereb Mária a könyvtár igazgatója köszöntötte. Móra István „Versek” című reprint kötetét Kapus Béláné ajánlotta a család megjelent tagjainak figyelmébe, majd egy-egy könyvet át is nyújtott számukra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.