Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2019. Január 26. 15:26, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Módosult a tartozások elévülési ideje

Módosult a tartozások elévülési ideje

Az elévülés általános időtartama öt év, de van, amely ettől eltér: ilyen például a gáz- vagy áramszolgáltatás esete.

Mi történik, ha már a hírközlési vagy közüzemi szolgáltatóval régen megszűnt a szolgáltatói szerződésünk, és több év múlva jelentkezik egy behajtó cég azzal, hogy jelentős összegű számlatartozást fizessünk meg részére. Jogos lehet-e az ilyen követelés? Az elévülés általános időtartama öt év, de van, amely ettől eltér: ilyen például a gáz- vagy áramszolgáltatás esete.

Több alkalommal adtak be olyan kérelmet a fogyasztók a Budapesti Békéltető Testület (BBT) eljárása során, melyben azt kérik, hogy törölje a behajtó cég a tartozásukat, mivel erről a korábbi szolgáltató nem küldött semmilyen felszólítást vagy értesítést.

Egyik esetben a panaszos mobilinternetre kötött szerződést a hírközlési szolgáltatóval, majd mivel a korábbi címéről már elköltözött, ezért nem kapta meg a szolgáltató által küldött felszólítást egy állítólagos számlatartozásról. Három év eltelte után – a szolgáltató által engedményezett és költségekkel együtt most már tetemes mértékű tartozásról – egy behajtó cég küldött a fogyasztó részére felszólítást, és egyezségként felajánlotta a hathavi részletfizetést. A fogyasztó a békéltető testületi eljárásban vitatta, hogy tartozása lenne, és kérte annak kimutatását. Hivatkozott arra, hogy három éven keresztül egyszer sem szólította fel őt a szolgáltató, tehát a követelés vele szemben már elévült.

Egyezség született

Egy másik ügyfél a vidéki ingatlanának áramtartozásáról kapott értesítést a követeléskezelő cégtől akkor, amikor az ingatlanát már régen eladta. A tartozása még 2015 előtt keletkezett, és az eljárásban vitatta azt. Mindkét esetben a békéltető testületi eljárásban a meghallgatáson egyezség született, és a tartozásokat törölték, mivel a vállalkozások elévülési időn belül nem küldtek felszólítást, és az eljárásban a követelések elévülésére a fogyasztók hivatkoztak.

Ha fizettünk, nem kérhetjük vissza

Sokszor a szolgáltatók a fogyasztói szerződésből keletezett pénztartozásokat engedményezik követelést kezelő cégekre, melyről vagy a szolgáltató vagy a követeléskezelő egyidejűleg az ügyfelet is értesíti. Ezt követően a fogyasztó már csak az engedményessel szemben tud hivatkozni a tartozása esetleges elévülésére. Ha a követeléskezelő vállalkozás nem tudja tértivevénnyel vagy más egyéb módon igazolni, hogy az elévülési időn belül küldött felszólítást a fogyasztó részére, akkor a tartozás később bírósági úton már nem érvényesíthető vele szemben.

A BBT közölte, az elévülés, az időmúlás azon jogkövetkezménye, mely megszünteti a pénztartozás bírósági úton történő érvényesíthetőségét. Arra azonban, hogy a pénztartozás már elévült annak a fogyasztónak kell hivatkoznia, akinek az érdekében áll, illetve amennyiben az elévült követelést a fogyasztó utóbb teljesíti, úgy azt már nem követelheti vissza.

Címkék: elévülés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi

Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!

A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.

2024. Május 16. 16:06, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 15. 19:13, szerda | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Hagyományőrző, kulturális, szórakoztató programok, kiállítások, sportesemények színesítik a városalapítók hete fesztiválját május 17. és 26. között.

2024. Május 15. 11:41, szerda | Helyi

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.