Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Módosításokról döntött Matolcsy - Varga szerint el lehet gondolkodni a különadók eltörléséről

Módosításokról döntött Matolcsy - Varga szerint el lehet gondolkodni a különadók eltörléséről

A Magyar Nemzeti Bank élére kinevezett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként még módosította a Magyar Nemzeti Bank alapító okiratát. Eszerint a jegybankelnök dönt a munkavállalók felvételéről, felmentéséről és javadalmazásáról. Mindemellett egy új pozíció jön létre a jegybankban, a főigazgatói poszt. Varga Mihály kifejtette, el lehet gondolkodni a különadók - így a bankadó - eltörléséről, amennyiben a magyar gazdaság növekedésnek indul.

Az ATV Híradó kérdésére az új gazdasági miniszter nem látta aggályosnak, hogy elődje még távozása előtt a jegybank belső rendelkezéseit módosította, mert a szervezeti szabályzatát az állam képviseletében módosíthatja.A Népszava információja szerint a bankjegyek ügyében is változás lesz az MNB-nél: ezután csak a Matolcsy György kézjegyével is ellátott forint-bankjegyek kerülhetnek forgalomba.

A Napi Gazdaság Online információi szerint Nagy Róza, közigazgatási államtitkár tölti be a Matolcsy György vezette MNB-ben az újonnan létrehozott főigazgatói posztot. A tárca mai állománygyűlésén azt is bejelentették, hogy több más NGM-es vezető mellett Csizmadia Norbert, az NGM gazdaságtervezésért felelős államtitkára is a jegybankban folytatja pályafutását.

Eközben beválasztotta a jegybank Monetáris tanácsába a Parlament Pleschinger Gyulát, a nemzetgazdasági minisztérium volt államtitkárát. Az ötödik külső tag érkezése azután vált szükségessé, hogy Balogh Ádám kinevezésével háromra nőtt a Nemzeti Bank alelnökeinek száma. Pleschinger Gyula ígértetett tett arra, hogy jegybankárként segíti majd a gazdaságélénkítést a törvényi kereteken belül és alapesetben nem kezd majd nem konvencionális eszközökbe az MNB.

Varga Mihály a nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa azt mondta bizottsági meghallgatásán, hogy nem látja szükségét sem a költségvetés, sem a Munka Törvénykönyve módosításának. Varga Mihály a növekedés beindítását, a fogyasztásnövelés ösztönzését nevezte a legfontosabbnak, a devizakitettség csökkentése érdekében pedig további kormányzati lépéseket ígért, de legfontosabb feladatának a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülést tartja. Közben Varga Mihály nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, azt mondta, még ha eltérők is a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar jegybank funkciói, mindkét intézménynek stratégiai partnernek kell egymást tekintenie. Egyben kijelentette: a költségvetés rendben van, és nem készülnek egyenlegjavító intézkedésekre. Varga Mihály kifejtette, hogy a különadók (így a bankadó) eltörléséről el lehet gondolkodni, amennyiben a magyar gazdaság növekedésnek indul. Hangsúlyozta, hogy jól működő bankrendszer mellett nincs gazdasági növekedés, így a devizahitelesek megsegítését a bankokkal együtt lehet elképzelni. Szerinte folynak már a tárgyalások a szektor képviselői és a kormány között.

Varga arról is beszélt, hogy idén 0,5-1 százalékos GDP növekedésre számít, míg a hivatalos kormányzati előrejelzés még 0,9 százalék. Az IMF, az Európai Bizottság és elemzői konszenzus is 0-0,1 százalékos recessziót vár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;