Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Október 27. 15:42, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Modern, automata defibrillátort helyeztek el a Buszpályaudvaron

Modern, automata defibrillátort helyeztek el a Buszpályaudvaron

A mai napon (október 27-én) vehették át a DAKK Zrt. képviselői a magyar nyelvű utasításokat adó életmentő készüléket a Buszpályaudvaron.

Használaton kívüli üvegeket gyűjtöttek a város meghatározott pontjain elhelyezett konténerekben, melyeket azután a Csongrádi Kommunális Kft. hasznosított újra. A bevételből pedig egy modern, teljesen automata defibrillátort vásárolt, melyet a DAKK Zrt. képviselői vettek át a mai napon (október 27-én).

Csányi József polgármester az átadó ünnepségen elmondta, hogy egy ekkora városnak, mint Kiskunfélegyháza már szüksége van erre az életmentő eszközre, melyet remélhetőleg nem kell használni sosem. Azonban ha mégis szükség van rá, akkor megmentheti bárki életét. Balla László alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elárulta azt is, hogy a helyszín kiválasztásakor elsődleges szempont az volt, hogy ez a készülék elérhető legyen bárki számára. A buszpályaudvar a központban van, közel a piachoz, ráadásul nagyon sokan közlekednek buszokkal munkába, vagy iskolába, így mindig nagy a forgalom ezen a helyen.

Papp György a Kiskunfélegyházi Mentőállomás vezetőjének szintén nagy örömére szolgált, hogy végre testet öltött az üveggyűjtés eredményeként a defibrillátor, hiszen a vezető halálokoknak 80%-a hirtelen szívhalál. Ezzel a készülékkel pedig reménytelennek tűnő helyzetekben bárki meg tudja menteni egy ember életét.
Az életmentésről egyre több helyen folyik már képzés pl. az iskolákban is, de az autóvezetői képzésnek is szerves része az, hogy megismertesse az elsősegélynyújtás lépéseit. Az automata defibrillátor ennek a folyamatnak az egyik szereplője. Használata rendkívül egyszerű, miután felismerjük a segítségre szoruló ember rosszullétének tényét. Ha tudásunk engedi, akkor a keringés és légzés hiányának megállapítását követően felhelyezzük a betegre az öntapadós elektróda lapátokat, amely elektromos áramot vezet a szíven keresztül és a kóros ingereket megszünteti (defibrillálja). Ezt sajnos nem mindig lehet mellkas kompresszióval megoldani, csak defibrillátorral. Azt is elárulta, hogy a készülék lépésről-lépésre, magyar nyelven vezeti a segíteni szándékozót a beteg ellátásában.

A DAKK Zrt. képviselői megköszönték az ünnepségen is jelen lévő diákoknak a szorgalmas üveggyűjtést, illetőleg a legtöbb üveget – több konténernyit – összegyűjtő fülöpjakabi Gyöngyösi családnak a segítséget.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA