Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2017. Február 05. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: szamoldki.hu

Mitől sárgul a fogunk? És lehet-e még újra fehér?

Mitől sárgul a fogunk? És lehet-e még újra fehér?

Hogy pontosan megértsük, hogy miért sárga a fogunk, először arról kell szót ejteni, hogy hogyan is épül fel a fog.

Van ugye a külső réteg, a zománc. Ez egy áttetsző, üveges anyag. E mögötti réteg a dentin, ami már egy színes réteg. A dentin színe az, ami a fogunk színét adja. Adott dentin színnel születünk. Így, ha valaki eleve sötétebb színnel születik, sosem lesznek hófehérek a fogai, bármennyit is mossa.

Megkülönböztetünk külső- és belső elszíneződést. Külső elszíneződést okozhat a kávé, a tea, a vörösbor, a festékben gazdag zöldségek (pl. cékla) fogyasztása. És persze ott a dohányzás is, ami jelentős mértékben szürkíti, sárgítja a fogakat. Ezeket a külső elszíneződéseket rendszeres fogmosással, intelligens fogkrémekkel, illetve kémiai fehérítéssel tudjuk eltávolítani. Attól függ, hogy mennyire ivódott már bele a zománcba a nem kívánt elszíneződés.

Belső elszíneződésről akkor beszélünk, ha maga a dentin kezd el sötétebb színárnyalatot venni. Ez lehet vitaminhiány, vagy valamilyen kémiai reakció hatása.

Ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy fognak elszíneződni a fogaink. Tisztelet a kivételnek. Ez azért van, mert maga a dentin is színeződik, illetve a zománc is folyamatosan kopik, és egyre inkább látható lesz a dentin színe.

Hogyan állíthatjuk meg a zománc kopását?

Megállítani nem igazán lehet, de kímélni igen. A savas ételek, például az ecet, a citrusok mind a zománc gyengítésében játszanak szerepet. Ezért az ilyen ételek után minimum igyunk meg egy nagy pohár tisztavizet, hogy a szájban lévő savak eltűnjenek, és helyére megfelelő ph értékű nyál kerüljön, ami már nem fogja roncsolni a zománcot.

Bármilyen színű is legyen a fogsorunk, ne feledkezzünk meg a rendszeres, és alapos fogmosásról.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 16:44, kedd | Helyi

Ezért tilos alufóliába csomagolni az ételt0

Az alufóliában sütött élelmiszer alumíniumtartalma jelentősen megnövekedhet a hőmérséklet és a maró fűszerek hatására.

2022. Január 25. 12:55, kedd | Helyi

Fejlesztések Kunszálláson

Gőzerővel folyik a falu végén található telekblokk belső útjainak kialakítása.

2022. Január 25. 12:47, kedd | Helyi

Kezdődik az erdei fülesbaglyok országos felmérése

A január 31-ig tartó felmérésben az MME honlapján lehet bejelenteni a települések belterületein található fákon pihenő madarakat.

2022. Január 25. 11:33, kedd | Helyi

Boldog Özséb emléknapja alkalmából tartottak ünnepi szentmisét Petőfiszállás-Pálosszentkúton

Január 23-án vasárnap 10:30-kor Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmisét mutatott be Boldog Özséb emléknapja alkalmából Petőfiszállás-Pálosszentkúton.