Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Február 05. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: szamoldki.hu

Mitől sárgul a fogunk? És lehet-e még újra fehér?

Mitől sárgul a fogunk? És lehet-e még újra fehér?

Hogy pontosan megértsük, hogy miért sárga a fogunk, először arról kell szót ejteni, hogy hogyan is épül fel a fog.

Van ugye a külső réteg, a zománc. Ez egy áttetsző, üveges anyag. E mögötti réteg a dentin, ami már egy színes réteg. A dentin színe az, ami a fogunk színét adja. Adott dentin színnel születünk. Így, ha valaki eleve sötétebb színnel születik, sosem lesznek hófehérek a fogai, bármennyit is mossa.

Megkülönböztetünk külső- és belső elszíneződést. Külső elszíneződést okozhat a kávé, a tea, a vörösbor, a festékben gazdag zöldségek (pl. cékla) fogyasztása. És persze ott a dohányzás is, ami jelentős mértékben szürkíti, sárgítja a fogakat. Ezeket a külső elszíneződéseket rendszeres fogmosással, intelligens fogkrémekkel, illetve kémiai fehérítéssel tudjuk eltávolítani. Attól függ, hogy mennyire ivódott már bele a zománcba a nem kívánt elszíneződés.

Belső elszíneződésről akkor beszélünk, ha maga a dentin kezd el sötétebb színárnyalatot venni. Ez lehet vitaminhiány, vagy valamilyen kémiai reakció hatása.

Ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy fognak elszíneződni a fogaink. Tisztelet a kivételnek. Ez azért van, mert maga a dentin is színeződik, illetve a zománc is folyamatosan kopik, és egyre inkább látható lesz a dentin színe.

Hogyan állíthatjuk meg a zománc kopását?

Megállítani nem igazán lehet, de kímélni igen. A savas ételek, például az ecet, a citrusok mind a zománc gyengítésében játszanak szerepet. Ezért az ilyen ételek után minimum igyunk meg egy nagy pohár tisztavizet, hogy a szájban lévő savak eltűnjenek, és helyére megfelelő ph értékű nyál kerüljön, ami már nem fogja roncsolni a zománcot.

Bármilyen színű is legyen a fogsorunk, ne feledkezzünk meg a rendszeres, és alapos fogmosásról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.