Hírek
2014. Június 06. 10:00, péntek |
Belföld
Forrás: - Adrienn -
Mitől pattog ki a kukorica
Nincs olyan ember, aki ne ismerné a pattogatott kukoricát, azt azonban már kevesen tudják, hogy milyen folyamatok játszódnak le a háttérben.
Először is a legfontosabb tisztázandó dolog, hogy nem mindenféle kukorica alkalmas a pattogatáshoz. Az ideális szemeknek keményebb a héja, mint a többinek és a szemek víztartalma magasabb, egészen pontosan 10 és 14% közötti. Pontosan ez a két dolog a kulcsfontosságú kukorica pattogatáskor. A melegítés sebessége mellett sem lehet szemet hunyni, hiszen a túl lassú melegítésnél nem, vagy csak részben pattognak ki a szemek, ugyanis a belül keletkező vízgőznek van ideje lassan elpárologni a szemeken kívülre. A gyors melegítés hatására azonban a fejlődő gőz egészen addig a szemeken belül marad, amíg a nyomás eléri a körülbelül 9 baros értéket, a hőmérséklet pedig 180-200 Celsius fokot. Ilyen körülmények között a gőz és a belül található keményítő, valamint a fehérje forró, zselés állagú anyagot hoz létre, amikor a héj nem tud tovább ellenállni a nyomásnak, szétpattan a szem. A hirtelen kitáguló vízgőz habbá fújja fel a zselés anyagot, de a gyors tágulás és lehűlés következtében a hab szinte azonnal megszilárdul, létrehozva a jól ismert, finom kipattogott szemeket.
Ezek érdekelhetnek még
2025. December 15. 07:42, hétfő | Belföld
Orbán Viktor: a befagyasztott orosz devizatartalék lefoglalása és átadása Ukrajnának a háborúba való belépés közvetlen mozdulata
Ha nincs rezsivédelem Magyarországon, alacsonyabb életszínvonal kopogtat be az ajtón - mondta Orbán Viktor a Mandiner Hotel Lentulai című műsorában vasárnap.
